Ilfov: Judetul Ilfov, pe harta stiintifica a lumii

Cele mai citite

Consiliul Judetean Ilfov sprijina realizarea celui mai mare laser din lume, care va fi construit in localitatea ilfoveana Magurele.

Potrivit unui comnunicat de presa al CJ Ilfov, printre avantajele acestui proiect la nivelul comunitatii se numara dezvoltarea infrastructurii, precum si a pietei locurilor de munca. Dezvoltarea proiectului va fi finantata de catre UE in doua etape: in prima etapa, 2013-2015, pentru care a fost aprobata finantarea, urmand sa fie construite cladirile complexului stiintific, iar dupa 2015 este programata achizitia de echipamente, inclusiv a celor necesare pentru asamblarea laserului.

„Prin intermediul acestui proiect de la Magurele, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta  si posibilitatea de a atrage noi societati in regiune. De asemenea, orasul Magurele va deveni in mod categoric un punct de atractie pentru comunitatea stiintifica nu numai din Europa, ci din intreaga lume“, se arata in comunicatul CJ Ilfov.

Proiectul vizeaza promovarea cercetarii nationale si europene prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor. Acest proiect implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre si face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria.

Noile societati care vor investi la Magurele vor avea nevoie de sustinerea administratiei publice locale, care trebuie sa asigure si sa dezvolte infrastructura locala pentru a permite firmelor si investitorilor sa-si desfasoare activitatea. „Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, are in vedere si imbunatatirea serviciilor  publice (apa, canal, deseuri) si crearea unui parc stiintific tehnologic pentru dezvoltarea zonei Magurele si a judetului Ilfov“, mai precizeaza sursa citata.

Proiectul de la Magurele este unul dintre cele trei centre din cadrul Extreme Light Infrastructure ce urmeaza sa fie construite in estul Europei, celelalte doua urmand a fi construite la Praga si Szeged, Ungaria. Costul total al proiectului ELI – NP se ridica la 356,2 de milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Alte articole din aceasta categorie