Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva lui Marius Lulea, prim-vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Acesta este acuzat că a făcut apologia regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu, în cadrul unei emisiuni televizate difuzate în direct.
Declarațiile au fost făcute luni seară, în timpul unei dezbateri electorale difuzate de postul Antena 3 CNN. În dialogul purtat cu reprezentantul PNL Ciprian Dobre, Marius Lulea a susținut public o serie de afirmații care elogiază perioada comunistă și conducerea lui Nicolae Ceaușescu, subliniind presupuse realizări economice și politice ale acestuia și minimalizând crimele comise în perioada respectivă.
„Un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această țară”, a spus Lulea, adăugând că „și Ceaușescu era suveranist”, făcând referire la opoziția liderului român față de invazia sovietică din Cehoslovacia în 1968.
IICCMER consideră aceste afirmații o formă de glorificare a unui regim autoritar, care a fost responsabil pentru încălcarea gravă a drepturilor omului, represiune politică și suprimarea libertăților fundamentale. Instituția afirmă că declarațiile lui Lulea depășesc limitele discursului politic democratic și intră în sfera penală, prin promovarea unei ideologii totalitare.
„Intenționăm să sesizăm autoritățile judiciare competente, întrucât apologia regimului comunist, prin negarea crimelor comise și justificarea unor politici represive, contravine legislației penale din România și afectează memoria victimelor acelui regim”, a transmis IICCMER într-un comunicat.
În România, legislația penală sancționează promovarea în spațiul public a ideologiilor totalitare, inclusiv a regimului comunist. Nicolae Ceaușescu a condus România între 1965 și 1989, perioadă marcată de represiune politică, lipsuri economice și încălcări sistematice ale drepturilor omului. Regimul său a fost înlăturat în urma Revoluției din decembrie 1989, încheiată cu execuția sa și a soției, Elena Ceaușescu.
Până la această oră, Marius Lulea nu a făcut declarații publice de retractare sau clarificare a celor afirmate în emisiune.