După 6 luni, spitalul din Ţăndărei dă semne de viaţă
În data de 13 aprilie 2011, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei îşi înceta activitatea medicală din ordinul Ministerului Sănătaţii. După o scurtă idilă cu SC Hospital dr. Filip Bucureşti, cu care încă se află în proces, Spitalul Ţăndărei poate deveni Centru de Sănătate Multifuncţional, în subordinea Spitalului Judeţean Slobozia.
Consiliul Judeţean Ialomiţa, prin vocea preşedintelui Silvian Ciupercă, ne-a informat că dosarul pentru înfiinţarea Centrului de Sănătate va fi înaintat în această săptămână Ministerului Sănătăţii, pentru avizare.
„Un subiect de actualitate pe care îl abordăm curajos este cel legat de varianta B, pe care am luat-o în calcul şi la momentul în care judeţul a primit vestea proastă a interzicerii spitalului orăşenesc Ţăndărei de a încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Varianta B era legată de a se ancora activitatea spitalicească de la Ţăndărei de activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Nu s-a făcut o analiză atentă a consecinţelor deciziei de a nu mai permite spitalului să semneze contractul cu CJAS, şi ca urmare a acestei decizii luate neinspirat, inoportun şi mai ales duşmănos faţă de oamenii care locuiesc în zonă, cu un grad de urbanism mai puţin ridicat şi mai ales care locuiesc în zone rurale, această decizie este oarecum corectată de minister printr-un act normativ care permite înfiinţarea unor centre de sănătate multifuncţionale. Jocul autorităţilor cu sintagmele în domeniul sănătăţii este monstruos, întotdeauna găsim soluţii care reprezintă doar o tendinţă de a amăgi oamenii. La Ţăndărei, este pregătit un dosar care va fi înaintat săptămâna aceasta la Ministerul Sănătăţii pentru un aviz de înfiinţare a unui centru de sănătate multifuncţional, care va avea un centru de primiri urgenţe, spitalizare de zi, cabinete medicale şi un punct de radiologie şi imagistică“, a declarat Silvian Ciupercă.
O decizie favorabilă pentru înfiinţarea centrului de sănătate multifuncţional din Ţăndărei ţine şi de existenţa unui aviz al Direcţiei de Sănătate Publică şi de voinţa Spitalului Judeţean de a prelua, ca reorganizare, această unitate externă. Ultimul pas în acest demers ar fi o hotărâre a Consiliului Judeţean care va pune actul final pe documentul de înfiinţare a acestui centru, fără personalitate juridică, acesta va funcţiona sub coordonarea şi conducerea spitalului judeţean.
Referindu-se la procesul cu dr. Filip, care ar da peste cap planurile CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă nu dă nici o şansă de câştig clinicii bucureştene.
„CJ a pregătit foarte bine acel document de asociere, în aşa fel încât în absenţa îndeplinirii unui obiectiv legat de obţinerea unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare, să se reziieze contractul. În momentul în care partenerul Ţăndăreiului n-a îndeplinit condiţiile cerute în mod expres printr-o clauză a contractului, Consiliul local Ţăndărei a decis rezilierea acestuia. SC Hospital dr. Filip are şanse zero de reuşită“, a adăugat Silvian Ciupercă.
Marius TOMIŢĂ