Ialomita – Trofeul „Ion Albesteanu“ din acest an merge la Suceava

Ialomita – Trofeul „Ion Albesteanu“ din acest an merge la Suceava

In perioada 5-7 octombrie 2011 s-a desfasurat cea de-a VIII-a editie a Festivalului national de folclor „Ion Albesteanu“, eveniment organizat de Consiliul Judetean Ialomita, Consiliul Local Slobozia si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita, partener media fiind postul national de televiziune TVR.
Preselectia concurentilor a avut loc in data de 9 septembrie la Bucuresti, in urma acestei preselectii evoluand in festival 13 concurenti, Letitia Ioana Boroi (18 ani) din Arges, Marian Medregoniu (16 ani) din Mehedinti, Amalia Uruc (18 ani) din Prahova, Stefania Narenji (17 ani) din Constanta, Marina Defta (21 ani) din Olt, Andreea Cristina Haisan (21) din Suceava, Lavinia Buru (17 ani) din Timisoara, Mihaela Panca (17 ani) din Prahova, Florin Alin Milica (22 ani) din Olt, Maricica Radu (30 ani) din Braila, Ioana Darstar (19 ani) din Covasna, Adriana Georgica Sofica (18 ani) din Constanta si Diana Serban (16 ani) din Ialomita.
Deschiderea oficiala a festivalului a avut loc miercuri, 5 octombrie, la Caminul Cultural din localitatea Albesti. Momentul a fost marcat de un vernisaj al expozitiei dedicate memoriei artistului, expozitie organizata de Muzeul Judetean Ialomita, si un spectacol folcloric sustinut de orchestra „Doina Baraganului“, grupuri folclorice ale Caminului Cultural din Albesti, Tita Stefan, Valentin Albesteanu si Floarea Calota.
Concursul tinerilor interpreti, acompaniati de orchestra „Doina Baraganului”, sub conducerea muzicala a prof. dr. Cristian Obrejan, a avut loc joi, 6 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Slobozia.
Partea a doua a serii a revenit recitalurilor sustinute de Daniel Pop (castigatorul editiei precedente), ansamblul folcloric profesionist „Baladele Deltei“ din Tulcea, cu solistii sai Elena Platica, Georgeta Nichifor si Costel Atanasof, Gica Coada si ansamblul „Iholu“ din Constanta si Cristian Pomohaci.
A doua seara de festival a fost cea a Galei laureatilor. Dupa festivitatea de premiere a castigatorilor au urmat recitalurile sustinute de ansamblul „Doina Baraganului“, taraful „Ion Albesteanu“, Nicolae Rotaru si invitatii sai Elena Garbacia, Adrian Macianu, Nicoleta Radinciuc Vlad, Florin Ologeanu, Tita Stefan, Valentin Albesteanu, Floarea Calota si Nelu Ploiesteanu.
Din juriul festivalului au facut parte prof. univ. dr. Gheorghe Oprea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, presedintele juriului, dr. Maria Tanase Marin, producator TVR, Eugenia Florea, etnomuzicolog si realizator de evenimente folclorice, Florentina Satmari, cunoscut realizator de emisiuni de televiziune, Lucian Iordachescu, redactor Radio Craiova, Valentin Albesteanu, violonist, prof. dr. Virgil Iaru, profesor de muzica la Liceul de arta „Ionel Perlea“ din Slobozia si prof. dr. Cristian Obrejan, director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita.
Trofeul „Ion Albesteanu“ din acest an a fost castigat de Andreea Haisan din Suceava, premiul I a fost obtinut de Stefania Narenji din Constanta, Ioana Dirstar din Covasna a obtinut premiul al II-lea, iar premiul al III-lea a fost obtinut de Amalia Uruc din Prahova si Marian Medregoniu din Mehedinti.
Concurenta noastra, Diana Serban, si Letitia Boroi din Ilfov au obtinut doar mentiuni din partea reprezentantilor juriului.
Marius TOMITA

Leave a Reply

Your email address will not be published.