Aproximativ 100 de concurenti, cu 250 de retete diferite de preparate culinare, s-au intrecut, in cea de-a doua editie Festivalului-concurs de traditie culinara ialomiteana La Casa Tudorii›.
Festivalul-concurs, care promoveaza bucataria traditionala ialomiteana, a avut loc in Baza de Cercetare Arheologica , “Orasul de Floci”, din comuna Giurgeni, pasionatii de gastronomie din judet, dar si invitati din alte judete, impartasind din experienta lor tuturor acelora care arata pasiune si dragoste pentru acest domeniu. Pestele, sarmalele, fasolea cu ciolan, mamaliga, fripturile sau diversele tipuri de prajituri au fost doar csteva dintre preparatele care au atras ca un magnet vizitatorii si i-au facut sa le tresara papilele gustative, fiind nevoiti, insa, sa astepte incheierea jurizarii pentru a savura bunatatile pregatite de gospodine.
Pe parcursul intregii zile, in timp ce se pregateau msncarurile traditionale si se vizitau standurile cu msncaruri deja preparate, au fost sustinute spectacole de catre interpreti, ansambluri si grupuri folclorice din judet, o parada a costumelor medievale, au putut fi vizitate si vizionate expozitii de fotografie, de carte gastronomica sau medalistica, dar si baza arheologica.
Concursul de gastronomie s-a desfasurat pe patru sectiuni: msncaruri calde, aperitive, dulciuri si preparate conservate si semiconservate. La final, dupa degustarea tuturor preparatelor, juriul a avut o misiune foarte grea, aceea de a departaja concurentii si de a decide csstigatorii celei de-a doua editii.
La sectiunea msncaruri calde, premiul I si titlul de ‹Mare Maestru Culinar› a fost csstigat de Copilau Nela din comuna Giurgeni, cu crap la cuptor, la sectiunea preparate culinare reci, premiul I a fost adjudecat de echipa ‹Rustic› din Slobozia, la sectiunea dulciuri, titlul de ‹Mare Maestru Bucatar› a fost csstigat de echipa ‹Cookies Girls› din Tandarei, iar la sectiunea preparate conservate si semiconservate, locul I a fost obtinut de catre echipa ‹Palatul Copiilor› din Urziceni.
Nu au lipsit premiile speciale, diplomele de excelenta si premiile pentru cel mai tsnar si cel mai in vsrsta participant care au fost acordate Georgianei Trandafir, de 11 ani, din Slobozia, respectiv Elenei Crutan din Ciulnita.
Baza de Cercetare Arheologica ,,Orasul de Floci› a fost pe tot parcursul zilei de ssmbata un ‹furnicar›, sute de persoane, de la simplii cetateni si psna la reprezentanti ai autoritatilor locale, judetene si chiar parlamentari lusnd parte la eveniment.
Manifestarea se inscrie in strategia Consiliului Judetean Ialomita de a promova valorile perene ale traditiei ialomitene in toate formele sale de manifestare, intre care, in opinia acestora, bucataria traditionala ialomiteana se dovedeste a fi o bucatarie unica si speciala