Ialomita – Sumele retinute de Finante de la primarii se ridica la peste 3 milioane lei

Cele mai citite

Gheorghe Mocanu, sef Trezorerie
Gheorghe Mocanu, sef Trezorerie

Daca pana la 31 decembrie nu se va stinge conflictul intre Prefectura si Consiliul Judetean este posibil ca o parte din sume sa nu poata fi recuperate.

Este de notorietate faptul ca Hotararea Consiliului Judetean Ialomita de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale in vederea utilizarii acestora de catre primarii pentru finantarea programelor de dezvoltare si a programelor cu finantare europeana este suspendata de drept, fiind atacata in instanta de prefectul Madalin Teculescu.

Pana la solutionarea cauzei, Directia Finantelor Publice Ialomita a decis, incepand cu luna octombrie, sistarea alimentarii conturilor unitatilor administrativ-teritoriale din judet cu sumele reprezentand 20% din cota de 22% din impozitul pe venit. Sumele aferente lunii septembrie 2010, respectiv 656.731 lei, care urmau sa se acorde in luna octombrie, au fost retinute de Directia de Finante, ca de altfel si cei 688.881 lei, suma aferenta lunii octombrie.

In ceea ce priveste sumele defalcate din TVA pentru echilibrare, avand in vedere ca atat cota de 80% repartizata de DGFP Ialomita cat si cota de 20% repartizata de CJ Ialomita se aloca in bugetele locale in acelasi cont din trezorerie, nefiind posibila defalcarea lor, s-a stabilit ca ponderea sumelor ce urmau sa se aloce in trimestrul IV fata de prevederile totale anuale rectificate, sa fie 15,7. Aceasta pondere s-a aplicat sumelor alocate de Consiliul Judetean pe fiecare localitate, sumele rezultate fiind cele care au fost suspendate de la alocare sau urmeaza a nu se mai aloca.

Asadar, sumele care nu vor fi alocate consiliilor locale pana la sfarsitul anului sunt: 1.357.000 lei, reprezentand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale repartizate pentru finantarea programelor de dezvoltare locala si a programelor care necesita cofinantare locala, 657.000 lei, sume din cota de 22% din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat in luna septembrie 2010 si 689.000 lei sume din cota de 22% din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat in luna octombrie 2010. Asadar, in total 2.703.000 lei, la care se adauga cota de 22% din impozitul pe venit aferent lunii noiembrie 2010, estimata la 650.000 lei, iar pe luna decembrie se estimeaza alte 500.000 lei din cota de 22%.

Trezorierul sef Gheorghe Mocanu a declarat, saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, ca pe marginea acestui subiect sunt multe discutii dar si necunoscute, insa si-a exprimat speranta ca acest conflict sa se stinga pana la sfarsitul anului iar situatia sa fie clarificata.

Cateva dintre necunoscute fac referire la data aplicabilitatii hotararii, mai precis daca aceasta este aplicabila din luna mai de cand s-a introdus actiunea sau ce se intampla cu fondurile utilizate inainte de luna mai.

Seful Trezoreriei este de parere ca numai un control al Curtii de Conturi poate sa stabileasca ce bani s-au luat si cum au fost utilizati pana in luna cand s-a luat decizia de sistare a alimentarii cu aceste sume.

„Nu este mai putin adevarat ca acesti bani se pot recupera si in anii urmatori, adica in cadrul termenului de prescriptie de trei ani, din celelalte surse pe care urmeaza sa le aiba. Cert este ca la ora actuala se pun intrebari daca sunt blocate conturile primariilor. Nicio primarie nu are niciun cont blocat, singura problema este ca nu li se asigura sursele acestea alocate de consiliul judetean”, a mai spus acesta.

Daca situatia nu se clarifica pana la 31 decembrie, banii neutilizati din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare se pierd.

Gheorghe Mocanu spune ca va solicita Ministerului Finantelor un punct de vedere legat de aceasta situatie, avand in vedere faptul ca sumele au fost repartizate, dar fiind in faza de judecata nu au putut fi utilizate, si astfel sa poata fi posibil in anul urmator.

In ceea ce priveste sumele din cota de 22%, insemnand aproape 1,8 milioane lei, acestea se pastreaza intr-un cont si, in functie de hotararea instantelor, se vor acorda sau nu in anul urmator. In cazul in care castiga Consiliul Judetean banii se vor acorda asa cum au fost repartizati, iar daca va castiga Prefectura, Consiliul Judetean va fi obligat, probabil, sa faca o noua repartizare.

Mihaela Leta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie