Ialomiţa – Semnal de alarmă al AVAC cu privire la accidentele rutiere

Ialomiţa – Semnal de alarmă al AVAC cu privire la accidentele rutiere

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) a desfăşurat, sâmbătă, la Slobozia, o acţiune de prevenţie rutieră „Fii prudent, viaţa e preţioasă!“, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa – Serviciul Rutier, la intersecţia bulevardului Chimiei cu strada Sudului.
În cadrul acestei acţiuni au participat şi 30 de elevi de la Grupul Şcolar Agricol Ţăndărei care au desenat pe asfalt consecinţele unor tragedii rutiere, fiind, de asemenea, simulat un accident de circulaţie cu victime. Elevii au împărţit de asemenea pliante conducătorilor auto care nu opreau în vederea „acordării primului ajutor“ şi pentru a anunţa autorităţile.
Directorul de dezvoltare al AVAC, Claudiu Cremănuţă, a declarat pentru AGERPRES că prin organizarea unor astfel de acţiuni asociaţia vrea să tragă un semnal de alarmă în privinţa tinerilor care îşi pierd viaţa pe astfalt şi a arătat că „principala cauză a producerii accidentelor nu este viteza, ci lipsa de prudenţă“.
„A fi atent, nu înseamnă a fi prudent. Prin organizarea unor astfel de acţiuni de prevenţie rutieră AVAC vrea să tragă un semnal de alarmă în primul rând în privinţa tinerilor care îşi pierd viaţa pe asfalt. Este foarte dur că în fiecare an mor sute de tineri, iar părinţii lor în multe cazuri se sinucid sau rămân marcaţi pe viaţă. Un alt semnal este acela că tinerii care rămân invalizi în urma accidentelor rutiere renunţă la şcoală sau la orice activitate, victimele nefiind în general sprijinite. (…) Din păcate, sprijinul autorităţilor nu este semnificativ“, a spus el.
În opinia sa, în prezent prevenţia prin educaţie rutieră nu se face îndeajuns, aşa cum mentalitatea oamenilor care consideră că lor nu li se poate întâmpla nimic contribuie la pierderea de vieţi omeneşti. Claudiu Cremănuţă a arătat totodată că infrastructura rutieră din România nu este bine pusă la punct, în astfel de împrejurări şoferii cu mai puţină experienţă putând provoca accidentele rutiere mult mai uşor.
„Cele mai multe accidente se produc de către cei care au obţinut carnetul de şofer de foarte puţin timp, conduc maşini puternice, chiar şi în condiţii bune de trafic. În general, nu viteza, ci împrejurările în care te afli pot conduce la producerea de accidente, una dintre acestea fiind infrastructura rutieră. Dar problema începe şi de la şcolile de şoferi unde nu se face suficientă practică. În 30 de ore de conducere, viitorii conducători auto nu ajung să parcurgă toate etapele şi să fie puşi în faţa multor situaţii. În opinia mea, este necesară schimbarea procedurii de examinare a candidaţilor“, a mai spus Cremănuţă.
Evenimentul organizat la Slobozia este primul de acest gen din judeţ, urmând ca AVAC să-şi înfiinţeze şi o filială în Ialomiţa. În anul 2010, în judeţul Ialomiţa s-au înregistrat 46 de accidente grave, soldate cu 43 de morţi şi 15 răniţi grav. Printre cei decedaţi se numără patru tineri care aveau până în 17 ani. În perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2011, în Ialomiţa s-au produs 12 accidente grave, soldate cu 10 morţi şi patru răniţi grav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.