Ialomiţa – Sală de spectacole cu geometrie variabilă şi bani din ce în ce mai mulţi

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

sala spectacole proiectProiect unic „în buricul universului cultural mondial” – Slobozia

– o sală unică în România, cu geometrie variabilă şi capacitate de 270 de locuri, va fi finalizată la sfârşitul anului 2010, după 15 ani de la prima idee. Se pare că, până la finalizare, suma totală cheltuită va depăşi lejer 11 milioane de lei –

Proiectul de modernizare a Sălii de spectacole, situată în Palatul Administrativ, a demarat în 1995, în urma unui protocol de colaborare semnat între Consiliul Judeţean Ialomiţa şi UNITER.
Proiectul tehnic a fost avizat favorabil, fapt ce a permis organizarea licitaţiei publice deschise pentru execuţia lucrărilor, cu contract „la cheie”.
Urmare a licitaţiei, care a avut loc în 1997, contractul de execuţie a fost adjudecat de către SC Constrif SA Ialomiţa, cu o valoare de 5.315.360.000 lei vechi, cu durata de 20 de luni.
Modificarea reglementărilor ISCIR, intervenită în perioada de execuţie a lucrărilor, a determinat, pentru restul de executat, revizuirea şi actualizarea documentaţiei din punct de vedere tehnic, atât pe linia siguranţei în exploatare şi la incendiu, cât şi pentru soluţiile impuse la instalaţiile electrice, mecanisme de scenă, cortină etc. Întrucât proiectantul general a fost în imposibilitatea revizuirii documentaţiei şi continuarea asumării proiectului, Consiliul Judeţean a contractat aceste servicii cu un alt proiectant, SC Dan Soft Invest SRL, care a elaborat proiectul în cauză.
În anul 2002, s-a aprobat reactualizarea indicatorilor tehnico-economici la acest obiectiv, cu 28.026.934.000 lei vechi, durata de realizare a investiţiei prelungindu-se cu 75 de luni, capacitatea sălii urmând a fi de 250 de locuri.
Din 1997 şi până în prezent au fost executate şi decontate antreprenorului general, respectiv Constrif, lucrări în valoare de 3.669.793,74 lei noi, reprezentând lucrări de construcţii, arhitectură, instalaţii electrice, termice, sanitare, utilaje şi echipamente.
Conform noului deviz general, valoarea lucrărilor ce urmează a fi executate este de 6.396.533 lei, din care construcţii montaj 2.100.959 lei.
În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, susţinută vineri, 18 decembrie, a fost prezentată o schemă a celor trei modalităţi de organizare a sălii, pentru trei tipuri de spectacole: teatru muzical, italian, şi varianta arenă, pentru spectacole mai complexe.
„Opţiunea noastră şi a celor cu care am discutat este să punem punct acestei istorii şi judeţul să aibă la sfârşitul anului 2010 o sală de spectacole. Este nefiresc pentru toate evenimentele care se pregătesc, care se organizează, să fie în condiţii vitrege. Şi astăzi (n.r. vineri 18 decembrie) se va desfăşura un astfel de eveniment, iar temperatura de acolo (n.r. Casa de Cultură a Sindicatelor) va stârni multe înjurături la adresa noastră şi a altora care sunt decidenţi în astfel de probleme. Consider că a vă cere să susţineţi un astfel de proiect de hotărâre este o obligaţie cetăţenească pentru cei trei sute de mii de locuitori ai judeţului. Este o obligaţie de a pune punct unei probleme care prezintă o suferinţă nu numai pentru intelectuali sau iubitorii de spectacole, dar şi pentru tinerii care îşi doresc aşa ceva, eu cred că este o nevoie a tuturor cetăţenilor care ştiu că în momentul acesta nu există la Slobozia o sală de spectacole încălzită”, spunea Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Ion Grigore – această lucrare ar trebui revizuită şi făcută o sală la nivelul nasului nostru

Deşi nu vrem să comentăm prea mult afirmaţia domnului consilier Ion Grigore, singurul de altfel care s-a împotrivit cu toată forţa alocării altor bani pentru această „gaură neagră”, nu putem să nu remarcăm faptul că ne desconsideră atât de tare, încât o astfel de sală nu e de nasul nostru, nişte provinciali din Bărăgan…Nu merităm civilizaţie, nu merităm cultură, nu spectacole.
Deşi suntem conştienţi că sala de spectacole a înghiţit bani cu nemiluita, iar de atâţia ani lucrările au fost mai mult sistate decât să se facă ceva, trebuie să dăm girul unei astfel de investiţii care, până la urmă, va fi (sau sperăm) o mândrie pentru judeţ şi vom putea să privim, în condiţii civilizate, o piesă de teatru, un spectacol, şi, până la urmă, de ce nu, manifestările artistice ale unor elevi.
„Este de necontestat faptul că Slobozia este centrul universului cultural mondial! Iertaţi-mi ironia, dar din punctul meu de vedere, a face o sală de spectacole la Slobozia unde nu există nici trupă de teatru profesionistă, nici trupă muzicală, nici operă sau operetă… să băgăm un milion şi jumătate de euro în această gaură neagră pentru care, de fiecare dată, şi sunt de patru mandate în Consiliul Judeţean, nu a fost sesiune ca să nu vină şi să se ceară bani. (…) Din punctul meu de vedere, această lucrare ar trebui revizuită şi făcută o sală la nivelul nasului nostru. Noi facem ceva deosebit de performant. Pentru ce? Ca să se ţină un spectacol, două pe an sau o serbare a elevilor? Sunt de acord să terminăm o dată cu cheltuielile care se fac. Şi s-au făcut cheltuieli inutile şi se vor mai face. Mie mi se pare extraordinar de mult. Şi ştiu ce spun, pentru că vin din mediul privat şi ştiu cum se face leul… Bani pe care CJ îi agoniseşte din taxe, impozite şi alocaţii bugetare de la bugetul centralizat, care vin tot din taxe şi impozite. În condiţiile în care colegul meu de-abia iese din Maia să ajungă la Slobozia, noi ne chinuim să aprobăm aici cheltuirea a 6 milioane de lei. Repet, nu sunt împotriva a avea ceva deosebit în Slobozia, dar haideţi să ne uităm… nu ştiu cum să spun… E ca şi cum aş merge desculţ şi cu costum Boss pe mine. Acelaşi lucru se întâmplă şi aici. Iertaţi-mi comparaţia. Eu voi fi împotriva aprobării unei asemenea hotărâri, la o asemenea sumă. Vin arhitecţi, vin tot felul de oameni bine pregătiţi şi-şi aruncă pe hârtie aici toată fantezia lor. Pe punga cui?”, afirma consilierul Grigore.
Pentru că, mai direct sau nu, a fost atacat de colegul său de partid, arhitectul Ion Vede a ţinut să facă o pledoarie în favoarea acestui proiect de anvergură. Pe parcursul acestei pledoarii, care a ţinut în jur de 15 minute, consilierul Ion Grigore a ales să iasă din sală, pentru a nu fi nevoit să-i suporte „fanteziile aruncate pe hârtie”, „pe punga” Consiliului Judeţean.
Şi totuşi, consilierul democrat-liberal Ion Vede a explicat, cu calmu-i caracteristic, celorlalţi consilieri prezenţi care sunt raţiunile pentru care se vrea o astfel de sală.
„Investiţia principală se va face pentru realizarea planului mobil al scenei, astfel încât scena să poate completa locul de deasupra fosei şi să ajungă în poziţia centrală, respectiv partea centrală a gradenei să se deplaseze în partea din spate. Aceste lucruri costă, pentru că în România, la ora actuală, o sală cu geometrie variabilă nu există. În momentul în care s-a prezentat proiectul respectiv, mi-am permis să întreb ce capacitate realizăm. Iar capacitatea maximă ce va fi realizată în sală va fi de 270 de locuri. În ce priveşte posibilităţile de organizare a spectacolelor, acestea vor fi cu totul şi cu totul speciale şi foarte diversificate. Toate acestea vor reprezenta o provocare. În ceea ce priveşte necesitatea de a realiza aşa ceva în Slobozia, nu ştiu dacă în momentul ăsta mai e nevoie să spunem… Slobozia, pe lângă toate celelalte nevoi, mai are şi nevoi culturale. Cu siguranţă că fiecare dintre noi trăieşte şi simte aceste nevoi….”, a spus Vede.
Şi totuşi, preşedintele Silvian Ciupercă  a avut către consilieri o întrebare: să rămânem la <a fi sau a nu fi>? sau la <ne daţi sau nu ne daţi?>. Prietenii ştiu de ce!
Şi a fost… aprobat fără probleme, cu doar un vot împotrivă, cel al consilierului Ion Grigore. (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Varadero, plaja fără sfârșit

Varadero este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, situată în provincia Matanzas din Cuba. Acesta este un...

Alte articole din aceasta categorie