Ialomita – Neonatologia – sectia care da nou-nascutilor o sansa in plus la viata

Cele mai citite

Sfaturi si indrumari practice privind ingrijirea nou-nascutului

– comparativ cu alte spitale din Bucuresti, la noi este foarte bine insa nu se realizeaza acest lucru –

Stim cu totii ca sistemul sanitar din Romania nu este perfect, cum de altfel nu poate fi in nici o tara. Cunoastem, de asemenea, faptul ca subfinantarea, incepand de la aparatura medicala si pana la salarizarea personalului, a dus la aparitia unor situatii disperate, de multe ori absurde pentru secolul in care traim. O buna parte dintre cadrele medicale au decis sa lucreze in unitati sanitare din strainatate pentru un salariu mai bun, iar cele care au ramas in tara sunt din ce in ce mai presate de obligatiile ce decurg, prin cresterea numarului de pacienti si prin preluarea obligatiilor celor care au ales alt drum.

Si de aici porneste tavalugul nemultumirilor. Mediatizarea excesiva a unor probleme din sistem, a unor atitudini neprofesioniste, a unor cazuri izolate de malpraxis, au dus inevitabil la pierderea increderii in actul medical in general, in profesionalismul medicilor, in efortul pe care multi dintre ei il depun pentru salvarea unor vieti. O mentalitate bazata pe idei preconcepute, influentata, cum spuneam, in mod exagerat, de catre prezentarile negative care abunda in media. Nu negam faptul ca sunt multe cazurile in care comportamentul unor medici, al unor asistente nu este demn si trebuie sanctionat, insa este necesara o schimbare pentru a nu mai generaliza raul. Actul medical are si o alta fata. Nu toate asistentele medicale sunt „criminale”, nu toti medicii sunt nepasatori sau cer bani, nu toti pacientii mor in spital, nu toate spitalele arata ca dupa razboi. In multe dintre unitatile spitalicesti din Romania exista oameni profesionisti, care au ales sa ramana aici in ciuda tentatiilor financiare din alte tari, exista aparatura medicala de inalta clasa si interventii complexe care salveaza vieti. Aceste lucruri ne sunt din ce in ce mai putin cunoscute, fapt care conduce la pierderea increderii populatiei in sistemul medical. Iata de ce, pe parcursul acestor episoade, incercam sa aratam o alta latura a medicinei, cea in spiritul careia cadrele medicale isi respecta juramantul lui Hipocrate si isi pun toata silinta in slujba pacientului, o alta fata a Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia si incercarile reprezentantilor acestei unitati sanitare de a schimba atat mentalitatea cadrelor medicale cat si a pacientilor.

Daca in numarul trecut al publicatiei prezentam modul in care reprezentantii spitalului, respectiv managerul Vasile Olaru, impreuna cu directorul medical Horia Parga, directorul interimar de ingrijiri, as.med. principal Florentina Nae si, nu in ultimul rand, cu colectivul de asistente de la sectia de neurologie, incearca dezvoltarea unui proiect, de evaluare a pacientului cu risc de a dezvolta ulceratii de decubit sau escare, punandu-se, astfel, accent pe calitatea serviciilor medicale oferite si, evident, pe un mediu curat si sigur, in acest articol vom prezenta proiectele de pe sectia de neonatologie (nou-nascuti).

Numai cine nu a nascut nu stie ce inseamna pentru o mama aparitia unui copil. Inca de la primele semne, incepe marea transformare. Incep framantarile, mai mult sau mai putin constiente, frica de durerile nasterii, dar si teama mamei ca in primele luni de viata ale bebelusului nu va sti toate detaliile legate de ingrijirea acestuia, iar din prea multa grija sa nu faca din „tantar-armasar” si sa se impacienteze.

Pruncul vine pe lume neajutorat. Insa, acesta este inconjurat de multa afectiune si atentie atat din partea mamei cat si a unor oameni antrenati pentru asta, pregatiti sa primeasca acel copil si sa-l ofere vietii in deplina sa capacitate. Dincolo de aparente, trebuie sa fim realisti si sa recunoastem meritele acestor oameni si responsabilitatea care apasa pe umerii lor, avand in vedere faptul ca acele fiinte aduse pe lume sunt firave, atat de firave incat noua, oamenilor simpli, necunoscatori, ne este teama sa le si atingem. Nu va puteti imagina, de exemplu, de cata ingrijire de specialitate are nevoie un copil nascut prematur, cu greutatea intre 700 si 1.800 de grame. Nu va puteti imagina nici multumirea pe care o au cadrele medicale atunci cand acel copil rezista si pleaca din spital sanatos si la o greutate normala. Nu va puteti imagina nici sentimentul de mandrie al acelorasi cadre medicale atunci cand sunt recunoscute pe strada de mamici si li se multumeste. Insa, cea mai mare multumire a lor este atunci cand mamicile  inteleg sa respecte indicatiile lor, atat in ceea ce priveste regulile minime de igiena, tehnicile de hranire a bebelusului, cat si cu privire la comportamentul acestora pe sectie. Desi aceste reguli nu sunt constientizate si respectate pe cat ar trebui, reprezentantii spitalului nu s-au descurajat si au decis sa editeze un pliant in care proaspata mamica va avea, la iesirea din spital, cateva informatii privind regulile de igiena, alimentatia bebelusului, programul de somn, ce ar fi necesar sa-i cumpere copilului, hainute, cadita, sapun, supozitoare, termometru, biberoane, tetine, despre beneficiile laptelui matern, dar si alte informatii necesare.

Initiativa este una de laudat, in conditiile in care in perioada spitalizarii comunicarea asistentelor cu mamicile se rezuma la ceea ce ar trebui sa faca ele la acel moment.

Cu toate ca exista posibilitatea ca acest pliant sa nu aiba efectul scontat, in conditiile in care chiar pe perioada spitalizarii multe dintre mamici nu respecta regulile minime de igiena, cu toate eforturile depuse de cadrele medicale, reprezentantii spitalului spun ca daca vor reusi sa schimbe 10 mamici din 100, va fi un mic succes.

Pliantul va fi editat cu fonduri din sponsorizari, o unitate bancara din Slobozia manifestandu-si interesul in acest sens. De asemenea, se doreste deschiderea unui cont pe numele unui bebelus, castigatorul urmand a fi tras la sorti in urma unei tombole.

Sunt doar cativa pasi pentru a imbunatati atat imaginea institutiei, dar si comunicarea dintre cadrele medicale si pacient, mai ales ca multe dintre mamici nu stiu in amanunt ce atributii au cadrele medicale din aceasta sectie.

 

Flux continuu

 

La nou-nascuti sunt, in prezent, 18 asistente medicale, un sef de sectie si doi medici, garzile fiind suplinite de doi medici de familie. Dupa accidentul de la Spitalul Giulesti, unde au murit arsi mai multi bebelusi, la sectia de nou-nascuti au mai fost angajate cateva asistente, la ora actuala neexistand deficit de personal. Cu toate acestea, fluxul continuu existent pe aceasta sectie face ca volumul de munca sa fie destul de mare, asistentele avand multe responsabilitati. In ultima perioada, de exemplu, a crescut numarul copiilor nascuti prematur si cu probleme, dar si al mamicilor care nasc la varste fragede.

Din 20 de bebelusi aflati pe sectia de neonatologie, 14 sunt cu probleme si cu o greutate intre 700 si 1.800 de grame. Tot dupa accidentul de la Maternitatea Giulesti, s-a decis scoaterea din uz a 13 incubatoare, ministerul sanatatii considerand ca nu mai corespund normelor in vigoare. Mai precis, nu se mai asigura umiditatea necesara, la parametri solicitati. Desi s-au facut memorii la ministerul de resort pentru achizitionarea a cel putin cinci incubatoare la standardele impuse, pana in prezent nu exista vreun raspuns pozitiv. La ora actuala, pe sectia de nou-nascuti mai sunt doar opt incubatoare functionale, numar insuficient avandu-se in vedere faptul ca sunt 20 de copii nascuti. Cu greu te poti descurca in astfel de conditii. Sa decizi care dintre bebelusi are prioritate, iar pe ceilalti sa-i tii in cele scoase din uz, cu oxigen separat, iar bebelusii sa fie incalziti cu sticle de apa calda care li se pune la picioruse.

Cu toate aceste inconveniente, legate atat de dotarea cu aparatura necesara, dar si cu privire la mobilierul din anumite saloane, parerea reprezentantilor spitalului este ca, in comparatie cu alte spitale din Bucuresti, la noi este foarte bine, insa nu se realizeaza acest lucru.

In aceste conditii, multumirea cadrelor medicale este foarte mare in momentul in care reusesc sa aduca „pe linia de plutire” un copil nascut cu probleme, iar parintii sunt fericiti.

Pentru a imortaliza fericirea, reprezentantii spitalului au in plan si achizitionarea unui aparat foto pentru a le face mamicilor si asistentelor, la externare, o poza, ca amintire.

„Avem multe idei si depunem eforturi in acest sens, iar ideea cu pliantul pe care vrem sa-l facem cred ca este una buna, in beneficiul mamicilor care ajung acasa cu copilul si au o sumedenie de intrebari”, spuneau asistentele.

Eforturile de a imbunatati relatia dintre medic, asistent si pacient se vad din ce in ce mai mult, de asemenea si pentru a ridica standardul de calitate. In plus, pentru a simti ca esti in lumea lor, a copiilor, pe peretii sectiei de neonatologie au fost desenate, la acest moment doar din creion, de catre elevi ai Liceului de Arta din Slobozia, diverse personaje din desene animate, urmand sa se gaseasca sponsori pentru a achizitiona vopsea si, astfel, „sa le dea viata”. De asemenea, Clubul Rotary continua modernizarea unor grupuri sanitare, iar cu ajutorul unor sponsori s-a reusit si schimbarea unei usi. Deci, eforturi se fac pentru a gasi fonduri si a face din aceasta sectie una la standarde europene.

Ce pareri au cateva dintre asistentele care au grija de copii?

Popescu Patricia, de exemplu, are 27 de ani si lucreaza la sectia de neonatologie de peste patru ani si ii place ceea ce face. Este cea mai tanara din colectiv, dar asta nu o impiedica sa fie responsabila.

„Sunt cea mai tanara din colectiv si nu m-as muta pe alta sectie pentru ca imi plac copiii. M-am acomodat aici si nu pot pleca. Merita efortul. Nu ma deranjeaza plansul copiilor, chiar daca nu am copiii mei. M-am integrat foarte bine aici”.

In schimb, Florica Stancu are 15 ani de experienta. Este una dintre cele mai vechi de pe sectie. Ii place ceea ce face si considera ca nu este doar o meserie si atat.

„Pentru mine nu este numai o meserie. Iubesc copiii. Altfel n-as putea-o practica. Eu lucrez pe reanimare si vreau sa va spun ca, desi am acumulat experienta, am aceleasi emotii ca la inceput. Aici sunt copii cu probleme si trebuie sa fi cu ochii pe ei tot timpul. Daca nu-ti place ceea ce faci, nu rezisti”.

Sunt destule situatiile cand asistentele stau cu sufletul la gura atunci cand au cazuri deosebite sau cand trebuie sa trimita copiii la alte spitale. Insa lucrul in echipa este esential si de multe ori da rezultate. Adica, salveaza vieti.

Si pentru a incheia intr-un mod cat de cat relaxant, va spunem si ce nume ciudate mai aleg unii parinti pentru copiii lor. De exemplu, daca pana acum se alegeau numele unor actori din telenovele, mai nou, marcile de masini sunt la mare cautare. Nu lipsesc, insa, sportivii. De exemplu, au fost alese nume ca Mercedesa, Diesel, Ferrari, David Beckham, Gigi Becali, Luis Fernando, Regina, dar si multe altele. Din pacate, nimeni nu a ales sa-i puna copilului sau numele Dacia sau Logan…

(L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie