Un teren, in suprafata de peste 74 de hectare, pe care se afla situl arheologic national prioritar „Orasul de Floci“, a fost dat de Consiliul Judetean (CJ) Ialomita in administrare Muzeului Judetean (MJ).
Potrivit directorului MJ Ialomita, Florin Vlad, darea in administrare a acestui teren este un „lucru firesc“, necesar pentru ca unele programe de recuperare, conservare si valorificare a patrimoniului sa poata fi puse in practica.
Incepand din anul 2007, situl arheologic national prioritar „Orasul de Floci“, prima capitala medievala a judetului Ialomita, a intrat intr-un amplu program multianual de punere in valoare ca urmare a potentialului sau istoric si arheologic.
Acest sit a fost inclus in programul de reabilitare coordonat de Consiliul Europei „Integrated Rehabilitation Project Plan/Survey of the Arhitectural and Archaeological Heritage“, care pune accent, in general, pe patrimoniul natural si cultural.
Unul dintre cele mai importante obiective arheologice, biserica nr. 1, a fost introdus in Planul National de Restaurare – 2011, in prezent fiind realizat si avizat proiectul tehnic urmand ca, in cel mai scurt timp, sa fie pus in executie.
„Sper ca in doua-trei saptamani sa aiba loc licitatia, iar acest program de restaurare a bisericii nr. 1, monument istoric aflat pe lista de patrimoniu, sa se deruleze. Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, a introdus acest obiectiv in programul national de restaurare. S-a realizat documentatia tehnica, platita de Ministerul Culturii, prin institut. Noi nu puteam fi parteneri daca nu eram cel putin administratori ai acelui monument sau acelui teren. Asadar, prin hotararea de CJ a fost consfintit ceea ce noi faceam oricum de la 1 noiembrie 2009, cand baza a intrat in circuitul de vizitare“, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Florin Vlad.
In anul 2010, in Baza de Cercetare si Expunere Muzeala au fost inregistrati peste 2.500 de vizitatori, dintre care cei mai multi au fost turisti. Acestia au putut vedea, printre altele, edificiul cu contraforturi, biserica nr. 1, biserica nr. 2, casa cu fundatie din piatra, atelierul de prelucrare a osului, obiective datate in secolul al XVI-lea.
Vatra orasului disparut se afla amplasata pe ambele parti ale DN2A Slobozia-Giurgeni-Constanta, la opt kilometri vest de comuna Giurgeni.
„Orasul de Floci“ sau „Targul de Floci“ este un oras disparut, situat in Tara Romaneasca, la varsarea raului Ialomita in Dunare, pe un curs vechi al raului, azi secat. Numele vine probabil de la lana care se comercializa aici in Evul Mediu.
„Orasul de Floci“ este locul in care la 1558 s-a nascut Mihai, fiul lui Patrascu cel Bun, care va fi supranumit Viteazul.