Ialomita – O jumatate de secol de istorie a liceului din Tandarei

Data:

Vineri, 30 septembrie, Grupul Scolar Agricol din Tandarei, fostul liceu teoretic, a implinit 50 de ani de existenta.

Cu acest prilej, conducerea liceului a organizat o intalnire cu fostii absolventi, printre care s-au numarat presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, primarul orasului Tandarei, Vasile Sava, primarul comunei Mihail Kogalniceanu, Alexandru Dinu, fostul prim-procuror de Ialomita, Anton Rascanu sau fostul prefect si deputat Alecsandru Stiuca, dar si fosti directori si cadre didactice care au activat aici de-a lungul timpului.

La eveniment a luat si inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului Ialomita, Ilie Stavar, care a subliniat importanta invatamantului liceal din Tandarei pentru judetul nostru.

„Ma aflu intr-un for de cultura, pentru ca scoala din Tandarei a dovedit ca este sustinuta, apreciata si ma gandesc la domnul profesor de educatie fizica Adam, promotorul scolii din oras. Liceul din Tandarei nu este cu nimic mai prejos decat Colegiul National „Mihai Viteazul“ Slobozia, Colegiul „Grigore Moisil“ Urziceni sau colegiul „Carol I“ Fetesti“, a declarat Ilie Stavar, inspectorul scolar general.

Singura reprezentanta a primei generatii de dascali ai liceului a fost doamna Constanta Gaina, acum in varsta de 83 de ani, care le-a transmis fostilor elevi sa ramana increzatori in bine si in adevar, pentru ca scoala le-a format baza culturii generale pe care viata o va folosi ca material didactic.

Violeta Roman, reprezentanta a primei generatii de elevi a liceului, coplesita de emotiile intalnirii cu trecutul, inca mai vede urmele scolii unde s-a format ca om.

„Este o intalnire de suflet, intalnirea generatiilor care au trecut prin bancile si clasele acestui liceu, intalnirea cu imaginile si datele liceului de azi care conserva in spatiul sau urmele liceului de ieri“, a afirmat Violeta Roman.

Alecsandru Stiuca, director al liceului Agroindustrial Tandarei din 1977 pana in 1985, inca pastreaza imaginea liceului din acea perioada si s-a declarat tulburat de schimbarile unitatii de invatamant.

„Multumesc tuturor celor care au facut parte din acest tot care este liceul nostru. Imi este frica sa o numesc institutie, pentru ca este ceva de o natura cu totul speciala. Daca acest liceu s-a asezat aici la raspantie de drumuri in timp si geografic, este un semn ca nu a fost doar o vointa a noastra. Nu ajungerea la 50 de ani de existenta este esentiala in viata unei scoli ci parcurgerea acestei perioade. Am fost director al acestui liceu vreme de 12 ani. Nu putem trai fara trecut, asa ca apelam la memorie. Eu patrez in minte imaginea liceului asa cum o stiu eu, intalnirea cu ea in alta ipostaza ma tulbura. De multe ori, trecutul este un refugiu de aur pe care niciodata nu il vom mai atinge. Ceea ce am realizat pana acum este temeiul pentru ceea ce va fi, dovada ca acest liceu va dainui“, a spus Alecsandru Stiuca.

Evenimentul de la Grupul Scolar Agricol Tandarei s-a incheiat cu un banchet in cinstea tuturor generatilor care au tocit bancile si catedrele unitatii de invatamant.

Mariana Jantea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Câte limbi sunt vorbite în lume

Limba este un mijloc de comunicare extrem de important...

Consiliul Europei – ce este și cum funcționează

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală ce a fost...

Charles Dickens – unul dintre cei mai importanți scriitori britanici din toate timpurile

Charles Dickens este unul dintre cei mai importanți scriitori...

Legiunea pierdută a lui Crassus

Legiunea pierdută a lui Crassus este una dintre cele...