Ialomita – A înviat Amonil Slobozia: O companie fără active, fără angajaţi şi aproape fără activitate reuşeşte în continuare să surprindă Bursa

Data:

Acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) au câştigat 8,7% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursă, după ce vineri au crescut cu 15%.

Spre deosebire de vineri, tranzacţiile cu acţiuni Amonil au fost mai mari astăzi, ajungând la 180.000 de lei (43.000 de euro) după prima oră a şedinţei, depăşind ca sulaj SIF-urile, BRD sau Petrom.

S-au transferat 10 milioane de acţiuni reprezentând 0,9% din capitalul companiei.

Evoluţiile acţiunilor Amonil continuă să surprindă piaţa, o dată la câteva luni înregistrând şedinţe de creşteri spectaculoase pe fondul unor tranzacţii în creştere, după care se corectează la loc. Brokerii spun că traseul acţiunilor AMO este dictat exclusiv de speculatori.

Amonil este controlat în proporţie de 51% de două firme înregistrate în insulele Belize (Zalois şi Jovline), dar este considerat ca făcând parte din grupul Interagro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae. În 2009, Amonil a pierdut principalele active, care au fost preluate de firma Chemgas Holding Corporation, în urma unei proceduri de executare silită. Iniţial, Amonil avea datorii faţă de Chemgas pe care nu a reuşit să le plătească. Chemgas este controlată tot de o firmă din Insulele Belize şi apare în broşura de prezentare a grupului Interagro.

Anul trecut, Amonil a anunţat că mai mulţi angajaţi ai combinatului au renunţat la contractele de muncă pentru a se angaja la Chemgas şi că activitatea de producţie a companiei ar putea fi preluată de asemenea de Chemgas. Anunţurile au fost făcute în luna octombrie. Deşi reacţia imediată în piaţă a fost o scădere a acţiunilor, titlurile Amonil au continuat să aibă creşteri aparent inexplicabile, cum este cea din ultimele zile.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat afaceri de 14,7 mil. lei, în scădere cu 87% faţă de anul trecut, şi un profit net de 453.000 de lei, comparabil cu cel din 2010. În primul trimestru, numărul mediu de angajaţi a scăzut la 89, de la 832 în primul trimestru din 2010, iar afacerile au scăzut de la 49 mil. lei la 3,9 mil. lei.

La preţul de 0,0175 lei la care acţiunile AMO se tranzacţionau la ora 11:00, capitalizarea companiei este de 19,5 mil. lei (4,7 mil. euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

La Bohème cu Opera Naţională Română din Iaşi pe operei bucureştene la Bucharest Opera Festival

Opera Națională Română Iași prezintă marți, 11 iunie, ora...

Se conturează un proiect vital pentru sănătatea publică, Centura Verde București-Ilfov

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, alături de...

S-a deschis Aurora Retail Park Giurgiu

Cometex, dezvoltatorul de parcuri comerciale, a inaugurat Aurora Retail...

Peste 9.000 de fermieri din Olt așteaptă ajutorul de 1.500 euro pe hectar

În județul Olt, aproape 9.300 de agricultori s-au înregistrat...