Dacă ne aşteptam să fie linişte în ziua alegerilor în judeţul Ialomiţa, ne-am înşelat. Patima ialomiţenilor pentru vot s-a văzut. Procentul de participare a fost unul mulţumitor, însă, odată cu apariţia oamenilor la vot au apărut şi neregulile. Peste 50 de incidente electorale au fost înregistrate pe parcursul zilei de duminică, legate în special de consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice, transport de persoane la secţiile de votare, darea de foloase sau bunuri, ştampile luate din greşeală sau la care s-a dezlipit amprenta de cauciuc, buletine fotografiate şi chiar abuz în serviciu în cazul unui primar şi unui medic.
O ţuiculiţă…pentru curaj. La Feteşti, însă, s-a cam întrecut măsura
Poliţiştii ialomiţeni au aplicat, duminică, 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.000 de lei, în municipiul Feteşti, pentru nerespectarea legislaţiei cu privire la comerţul şi consumul de băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare.
Cele zece sancţiuni contravenţionale au vizat nouă administratori ai unor societăţi care comercializau băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare sau a unor baruri din Piaţa agroalimentară sau alte locaţii care se aflau la mai puţin de 500 de metri de o secţie de votare.
Prins când îşi fotografia buletinul de vot
Un bărbat din comuna Cocora a fost surprins de către un membru al comisiei secţiei de votare în timp ce îşi fotografia cu telefonul mobil buletinul de vot, pe care îşi exprimase deja opţiunea de vot pentru alegerea preşedintelui.
Acesta a fost condus la sediul Postului de poliţie din localitate pentru cercetări, însă, până la sesizarea Poliţiei de către preşedintele secţiei de votare, bărbatul a şters fotografia din memoria telefonului.
Acesta a fost, totuşi, sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei care interzice fotografierea buletinului de vot.
Un tânăr din Vlădeni a plecat cu ştampila… de emoţie că a votat
Un tânăr din localitatea Vlădeni, care participa pentru prima dată la vot, a luat, la plecare, şi ştampila secţiei de votare.
Dispariţia a fost sesizată de către membrii secţiei de votare, poliţiştii care au preluat sesizarea fiind contactaţi, însă, de către un localnic care le-a predat ştampila.
Acesta le-a spus că a fost însuşită din greşeală, pe fondul emoţiei generate de participarea pentru prima dată la vot, de către un tânăr care îl ajută la diverse activităţi în gospodărie.
Emoţia primului vot nu l-a scutit, însă, de un dosar penal.
O altă sesizare primită de poliţişti făcea referire la faptul că, în comuna Munteni Buzău, mai multe persoane sunt transportate la secţiile de votare cu o autospecială a Ambulanţei.
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că aspectele semnalate nu se confirmă
Un medic şi un primar, cercetaţi pentru „abuz în serviciu”
Un medic din cadrul Spitalului orăşenesc Ţăndărei este cercetat de poliţişti pentru „abuz în serviciu”, fiind suspectat că ar fi pus la dispoziţia unor pacienţi, la solicitarea acestora, o autoutilitară din dotarea instituţiei, în vederea deplasării la o secţie de votare, pentru exercitarea dreptului la vot.
Tot pentru „abuz în serviciu” este cercetat şi primarul unei comune ialomiţene.
Acesta este acuzat de un angajat al unei instituţii publice că ar fi dispus transportarea mai multor persoane la vot cu o autoutilitară din dotarea Primăriei, destinată transportului de copii.
Un dosar penal a fost întocmit şi pe numele unui bărbat din oraşul Ţăndărei care a fost reclamat că ar fi oferit sume de bani unor concetăţeni, pentru a-şi exprima votul în favoarea unui anumit candidat.
Deşi din primele cercetări nu au reieşit aspecte care să confirme sesizarea, investigaţiile continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze cu un anumit candidat”.
„Lăcrămaţii”
În ziua alegerilor, au existat, cum era şi normal, diverse sesizări care nu s-au confirmat după verificările poliţiştilor, dar asta nu înseamnă că nu s-au întâmplat.
O sesizare în care verificările au fost finalizate de către poliţişti a privit reclamaţia unui bărbat din comuna Malu, care a semnalat faptul că de buletinul de vot pentru preşedinte, în mod intenţionat, a fost lipit un buletin similar. În urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii sau probe de săvârşire a vreunei fapte de natură contravenţională sau penală.
O altă plângere a fost primită de la un cetăţean prin intermediul mass-media, potrivit căreia în comuna Munteni Buzău mai multe persoane sunt transportate la secţiile de votare cu o autospecială a Ambulanţei. Au fost efectuate cercetări, însă aspectele semnalate nu s-au confirmat.
În urma unei alte sesizări, un bărbat din oraşul Ţăndărei s-a ales cu dosar penal, deşi aspectele reclamtate nu au fost confirmate.
Acesta a fost „pârât” că ar fi oferit sume de bani unor concetăţeni, pentru a-şi exprima votul în favoarea unui anumit candidat. Din cercetările efectuate nu au reieşit aspecte care să confirme sesizarea, însă investigaţiile continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „oferire sau dare de bani, bunuri ori alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze cu un anumit candidat”.
De asemenea, poliţiştii au efectuat verificări pentru clarificarea unor aspecte semnalate de un cetăţean, prin S.N.U.A.U. 112, potrivit cărora, alegătorii ies cu diferite bunuri dintr-un magazin alimentar situat în imediata apropiere a unei secţii de votare din comuna Sudiţi, insinuând că acestea ar fi fost oferite, pentru a vota în favoarea unui anumit candidat. Apelantul a făcut trimitere la faptul că magazinul respectiv este situat lângă centrul de campanie al unui partid politic. Aspectele semnalate nu s-au confirmat, însă.
Concluzii: Jumătate dintre neregulile sesizate nu s-au confirmat
Aşadar, pe parcursul zilei de duminică, la Centrul Operaţional au fost înregistrate 54 de sesizări privind eventuale incidente în legătură cu desfăşurarea procesului electoral. Dintre acestea, 26 nu s-au confirmat, în 6 cazuri întocmindu-se dosare penale, pentru abuz în serviciu, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze cu un anumit candidat sau furt.
De asemenea, pentru nerespectarea legislaţiei privind comerţul şi consumul de băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 14.500 de lei.
Dintre cele 54 de sesizări, 10 au fost legate de dezlipirea amprentei de cauciuc de pe ştampile la secţiile de votare din localităţile Slobozia, Feteşti, Ţăndărei, Amara, Fierbinţi-Târg, Perieţi, Făcăeni, Săveni, Miloşeşti şi Vlădeni.
În legătură cu alte aspecte semnalate, echipele de cercetare ale Poliţiei continuă verificările.
În ceea ce priveşte controalele în cele 11 microfiltre instituite pe raza judeţului, pentru prevenirea „turismului electoral”, poliţiştii şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române au verificat 427 de autovehicule, din care 201 destinate transportului de persoane.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 14.610 lei, fiind reţinute 2 permise de conducere şi retrase 8 cărţi de identitate. În cadrul acţiunilor, au fost legitimate 539 persoane. (L.M.)