Ialomiţa – Geoană – 55,85%, Băsescu – 44,14%

Date:

IMG_7050IMG_7052IMG_7038Rezultatele finale ale Biroului Electoral Judeţean au arătat că, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Mircea Geoană a obţinut în judeţul Ialomiţa 73.257 de voturi, reprezentând 55,85%, iar Traian Băsescu 57.899 voturi, respectiv 44,14%.
Din cei 242.696 de alegători prevăzuţi în listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 133.110, reprezentând 54,84%, numărul voturilor valabil exprimate fiind de 131.156.
În cele 66 de secţii speciale constituite pe raza judeţului au votat 10.836 de alegători, mai mulţi faţă de primul tur cu aproximativ 4.000 de persoane.
Urna specială a fost, de asemenea, solicitată în 1.139 de cazuri, numărul voturilor nule fiind de 1.954.
Social-democraţii au obţinut procente mai mari în municipiul Slobozia 54,29%, Ţăndărei – 56,77%, Feteşti – 54,32%, Urziceni – 53,7%, Amara – 53,6%, Căzăneşti – 57%, iar în câteva dintre comune scorul a fost unul peste 60%, precum Mihail Kogălniceanu – 68%, Munteni Buzău – 67,7%, Sălcioara – 69%, Andrăşeşti – 62%, Bărcăneşti – 63%, Axintele – 67%, Ion Roată – 61,2%, Alexeni – 60,70%, Balaciu – 62,2%, Bărbuleşti – 69%, Gura Ialomiţei -67%, Grindu – 65%, Moldoveni – 72%.
PSD a pierdut, însă, în câteva localităţi. În unele rezultatul era aşteptat, însă, în altele, a fost chiar o surpriză, exemplu fiind Borduşani, care are primar social-democrat. PD-L a obţinut scoruri importante în Cocora, Sărăţeni, Fierbinţi, Manasia şi Reviga, dar şi în unele localităţi cu primari liberali.

De la extaz, la agonie

Închiderea urnelor şi aflarea primelor estimări privind rezultatul alegerilor a creat isterie, atât în tabăra democrat-liberalilor cât şi în cea a social-democraţilor. Fiecare îşi adjudeca victoria. Băutură, pupături, torturi, promisiuni de „ciuruire” a adversarului şi multe asemenea. Cert este însă faptul că nimeni nu a câştigat. Dacă diferenţa de la nivel naţional arată o victorie a unuia sau a altuia, înseamnă să ne pronunţăm exact ca şi candidaţii, înainte de aflarea rezultatelor oficiale.
Deşi democrat-liberalii din Ialomiţa nu aveau un rezultat final al numărării voturilor,  în jurul orei 2.00, peste 20 de autoturisme în care se aflau membri ai acestui partid au pornit zgomotoşi pe străzile oraşului, cu goarne, steaguri, baloane portocalii, claxoane, scandând numele candidatului Traian Băsescu. Fără a lua în considerare faptul că mulţi dintre ialomiţenii care mai au un loc de muncă încearcă să se odihnească, democrat-liberalii sărbătoreau într-o isterie generală, în încercarea de a arăta că sunt cei mai tari. Acompaniaţi de o maşină a poliţiei, democrat-liberalii au făcut un tur al oraşului, reuşind să-şi ia revanşa în faţa social-democraţilor prin huiduieli şi fluierături. Şi social-democraţii sărbătoreau în acest timp. Ce anume? Faptul că au câştigat în judeţ, deşi nu la procentul pe care îl anticipau, acela de 57-58%. Ideea este că democrat-liberalii au obţinut un scor mai bun faţă de primul tur, însă nu au reuşit să bată PSD. Au fost pe aproape… cu aproximativ 10 procente.

Voturile în secţiile speciale au făcut diferenţa

În cele 66 de secţii speciale constituite pe raza judeţului au votat 10.836 de alegători. Dacă ar fi să luăm ca punct de reper primul tur de scrutin, când au votat în secţiile speciale în jur de 6.000 de persoane, acum numărul acestora aproape că s-a dublat, fapt care ar trebui să dea de gândit.
Vă prezentăm numai câteva dintre secţiile în care numărul voturilor a depăşit 100. În Slobozia, la secţia de la gară, au votat 658 (faţă de 498 în primul tur), în Feteşti – 401 (271 în primul tur), Urziceni – 385 (331 în primul tur), Amara – 335, Fierbinţi – 261 (167 în primul tur), Ţăndărei – 143, Adâncata – 179 (faţă de 130 în primul tur), Axintele – 178 (faţă de 132 în primul tur), Balaciu – 109, Bărcăneşti – 147 (faţă de 107 în primul tur), Borduşani -106 (faţă de 62 în primul tur), Brazii – 126, Bucu – 123 (87 în primul), Cocora -108, Cosâmbeşti – 145, Coşereni – 109, Drăgoeşti – 160, Dridu – 248 (faţă de 187), Gheorghe Doja -105, Gheorghe Lazăr – 167, Griviţa -137, Ion Roată- 100, Jilavele -108, Maia -142 (faţă de 92 în primul tur), Manasia – 113 (faţă de 62 în primul tur), Mărculeşti – 100 (faţă de 55 în primul tur), Moviliţa -169, Munteni-Buzău – 133, Ograda – 104, Platoneşti – 141, Reviga-155, Roşiori -107, Sfântu Gheorghe – 143 (faţă de 99 în primul tur), Sineşti – 172 (faţă de 136 în primul tur).
Ne întrebăm, de unde au apărut aceste persoane? Mai are rost, oare? Este posibil ca frauda să fi fost foarte bine pusă de punct şi nu cu microbuze, autobuze şi autocare, aşa cum se aşteptau autorităţile, ci cu autoturisme, care s-au deplasat ca într-o excursie, fără a atrage prea mult atenţia. Permiteţi-mi să mă îndoiesc de faptul că atât de multe persoane s-au hotarât să se ducă la rude în astfel de localităţi şi i-a apucat, subit, datoria civică. E ceva care nu se leagă…

În Ialomiţa, o linişte suspectă

Pe tot parcursul zilei de duminică, în judeţul Ialomiţa a fost linişte. O linişte suspectă, am putea spune. Zecile de sesizări la 112 ale cetăţenilor care reclamau posibile fraude electorale, ori au fost considerate ca necontravenind legii electorale, ori până s-a ajuns la „locul faptei” nu au mai putut fi confirmate.
Au mai existat, însă, nereguli care au fost „acoperite” de către membrii secţiilor de votare, ori din neatenţie, ori din necunoaşterea legii, ori pentru că nu au mai dorit „balamuc”, prin contestaţii sau alte asemenea. Dacă în alte judeţe, BEJ-ul dădea publicităţii, la un interval anume de timp, toate problemele care au apărut, la noi, totul se rezuma la explicaţia „nu au fost probleme, ci doar mici neclarităţi”. Dar cu buletinele de vot afişate pentru exemplificare la secţiile de votare din judeţ, şi ştampilate într-un pătrăţel anume, cum a fost, doamnelor şi domnilor membrii în BEJ?
Totuşi, BEJ-ul a luat câteva hotărâri înainte de ziua votului, de îndepărtare a unor panouri electorale, ca urmare a unor plângeri formulate atât de PSD cât şi de PD-L, panouri care aveau caracter defăimător…
Pe parcursul campaniei electorale, au existat mai multe sesizări la 112, privind incidente electorale, la Slobozia, Amara, Sudiţi, Adâncata care vizau, în mare parte, mita electorală. Au fost înregistrate două infracţiuni, cu privire la săvârşirea cărora sunt cercetate trei persoane.
În ziua de duminică, deşi la 112 au fost primite mai multe sesizări privind posibile incidente electorale, după verificările efectuate de poliţişti multe nu s-au confirmat.
„Ne sunt sesizate aspecte care nu contravin legii electorale. Probabil, din necunoaşterea legii, cetăţenii vin cu apeluri pe 112, deşi aspectele sesizate nu constituie infracţiuni sau contravenţii. Sunt şi sesizări, însă, pe care le verificăm, existând indicii că că ar putea fi săvârşite fapte care să contravină legii”, a declarat Daniela Salaoru, reprezentantul Centrului de Comunicare Judeţean Ialomiţa.
Una dintre sesizările care, în urma verificărilor, nu s-a confirmat, a fost din oraşul Ţăndărei, unde se reclama că o persoană ar fi oferit o anumită sumă de bani pentru a vota sau nu un anumit candidat.
Daniela Salaoru a adăugat că poliţiştii ialomiţeni au finalizat verificările şi cu privire la unele aspecte difuzate pe un post naţional de televiziune, potrivit cărora, reprezentanţii unui partid politic ar fi oferit pe raza oraşului Amara sume de bani unor cetăţeni în schimbul obţinerii votului preferenţial.
„În urma investigaţiilor efectuate s-a constatat că aspectele semnalate nu se confirmă, însă, în continuare, pe timpul desfăşurării procesului de votare, efectivele aflate în dispozitivele de siguranţă publică vor avea permanent în atenţie depistarea faptelor ce contravin prevederilor legale”, a declarat Salaoru.
În general, procesul electoral în judeţul Ialomiţa a decurs normal. A fost aplicată doar o sancţiune contravenţională, cu amendă în valoare de 1.500 de lei, administratorului unei societăţi comerciale din municipiul Feteşti, pentru comercializarea de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare.
În plus, poliţiştii şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române, aflaţi în cele 11 puncte de microfiltru constituite pe raza judeţului, pentru prevenirea „turismului electoral”, au verificat 291 de autovehicule, dintre care 123 destinate transportului de persoane, pentru neregulile constatate aplicând 59 de sancţiuni contravenţionale.
De asemenea, a fost constatată o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere, reţinute trei permise de conducere şi retrase două cărţi de identitate.

În sfârşit, un dosar penal!

Duminică seara, în jurul orei 19.30, surpriză! Vine o sesizare din comuna Bueşti, în care se reclama faptul că un localnic ar fi oferit suma de 20 de lei unui consătean pentru un vot preferenţial. În urma cercetărilor efectuate, aspectele sesizate s-au confirmat, în cauză fiind întocmit dosar penal.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...