Ialomita – Ecaterina Andronescu – Dascalii trebuie sa fie respectati, pentru ca dascalii oricarei societati sunt constructorii natiunii

Cele mai citite

„Scoala trebuie sa primeasca ceea ce i se cuvine, dascalii trebuie sa fie respectati, pentru ca dascalii oricarei societati sunt constructorii natiunii“, a fost mesajul transmis de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, in deschiderea lucrarilor celui de-al XXXII-lea Congres al cadrelor didactice din Romania si al cadrelor didactice romane de peste hotare, desfasurat, vineri, la Slobozia.
„Presedintele Obama a avut respectul fata de aceasta profesiune, sa recunoasca si sa imprumute de la sud-coreeni aceasta sintagma si sa le spuna membrilor Congresului. Si noi trebuie sa-i consideram pe dascalii nostri constructorii natiunii, pentru ca succesul unui copil in toata viata lui si in toata cariera lui profesionala depinde de cel care sta in fata clasei. Depinde de cat de motivat, cat de linistit este el cand intra la clasa si cat de respectata ii este demnitatea lui de om. Cred ca vocile noastre, acolo unde ele se pot exprima – si in scoala si in afara scolii – trebuie mereu sa atraga atentia asupra importantei acestei institutii fara de care o societate nu ajunge decat in haos“, a spus Ecaterina Andronescu.
Totodata, fostul ministru al Educatiei a transmis dascalilor faptul ca rolul acestora trebuie sa creasca pentru ca ‘o societate fara scoala este o societate barbara’.
„Cred ca (…) rolul dumneavoastra si rolul responsabilitatii pe care v-o asumati trebuie sa creasca. Sa creasca prin puterea cuvantului de care trebuie sa se tina seama, pentru ca aveti pe mana dumneavoastra cea mai mare avutie a acestui neam – copiii Romaniei – si acest lucru nu este deloc putin. De multe ori m-am intrebat ce ar fi societatea din Romania, ce ar fi oricare dintre societatile acestei lumi fara scoala care educa cetatenii. Fara indoiala, raspunsul este inspaimantator. Probabil, am avea de-a face cu societati barbare. De aceea, eu cred ca rolul profesorului, de orice grad ar fi el, trebuie sa fie permanent in atentia celor care urmaresc sau gestioneaza societatea intr-un moment sau altul“, a adaugat rectorul Universitatii Politehnica.
Lucrarile Congresului includ si desfasurarea Conferintei Asociatiei Nationale a Mentorilor de Dezvoltare Profesionala, la care participa sute de cadre didactice din tara, dar si din Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia, Albania, Serbia.
Deschiderea lucrarilor Congresului a avut loc vineri, la Slobozia si vor continua pana in data de 28 august, la Amara, pe parcursul conferintelor urmand a avea loc mai multe cursuri de formare, lansari si expozitii de carte si materiale didactice cu vanzare, vizite in unitati de invatamant, participari la serate folclorice, fiind inmanata cu acest prilej si medalia de aur a Congresului AGIRo delegatiei din regiunea Odessa, Ucraina.
In deschiderea Congresului a rasunat, dupa 100 de ani, vechiul ,,Imn al invatatorilor’, dar si Imnul Romaniei, interpretat de o eleva a Scolii nr. 2 „Sf. Andrei“ Slobozia, rostindu-se si rugaciunea Tatal Nostru.
Presedintele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, prof. Viorel Danut Dolha, a tinut sa-l felicite pe ministrul Daniel Funeriu pentru noua lege a educatiei, chiar daca ‘mai sunt de rezolvat chestiuni marunte’. Acesta i-a sugerat ministrului o comunicare mai buna intre minister si reprezentantii din teritoriu, mai ales pe metodologiile care trebuie intocmite.
Pentru ca la deschiderea lucrarilor Congresului ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, si nici secretarul de stat Oana Badea nu au putut participa, mesajele au fost transmise de consilierul din Ministerul Educatiei, Romeo Mosoiu, care i-a asigurat pe dascali ca „usa ministerului este mereu deschisa“, apreciind, la randu-i, noua lege a educatiei, care in opinia acestuia „aduce lucruri bune si intareste statutul dascalului din Romania“.
De asemenea, academicianul Cristian Hera, vicepresedintele Academiei Romane, a transmis de la tribuna Congresului „un calduros salut tuturor dascalilor si multa recunostinta pentru nobila si generoasa profesie si misiune“.
Potrivit organizatorilor, congresele Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania (AGIRo) se deosebesc de celelalte adunari ale dascalimii prin amploare si prin faptul ca la ele nu este refuzata prezenta niciunui cadru didactic.
Anual, acest forum este deschis oricarui invatator, educatoare sau profesor si isi propune dezbaterea problemelor educatiei, dezvoltarea profesionala prin cursurile de formare sustinute de personalitati din domeniul stiintelor educatiei si constituirea departamentelor si echipelor pentru diferitele proiecte educationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie