Ialomiţa – Deţinuţii, la o cafea cu antreprenorii

Cele mai citite

În ultima perioadă, zeci de programe educaţionale privesc persoanele private de libertate.

Cu bani de la Uniunea Europeană se finanţează, astfel, tot felul de idei care mai de care mai năstruşnice, elaborându-se programe „de viitor” pentru deţinuţi. Pentru viitorul unor oameni care au ales să comită ilegalităţi, pentru oameni care au ales să câştige bani fără muncă, pentru oameni care nu au muncit şi nici nu o vor face, indiferent de câţi bani se alocă pentru reabilitarea lor. Ni se invocă de fiecare dată dreptul lor de a avea „a doua şansă”, de creştere a şanselor de incluziune socială a acestora şi multe bla, bla-uri. În România de azi, mai multe drepturi au deţinuţii decât omul cinstit. Persoana privată de libertate are un acoperiş deasupra capului, mâncare, televizor în cameră, posibilităţi câteodată nebănuite faţă de ce există în afara locului de deţinere. Este adevărat că nimeni nu-şi doreşte să ajungă în spatele gratiilor, dar mulţi dintre noi încercăm să ducem o viaţă cinstită, chiar şi cu riscul de a nu trăi bine, de a nu avea întotdeauna bani de mâncare, de îmbrăcăminte, în general pentru traiul de zi cu zi. Nu numai deţinuţii sunt privilegiaţi. Sub diverse pretexte, şi romii au parte de tot felul de programe finanţate cu bani grei, pentru construcţia de case, centre de tot felul, pentru întocmirea actelor de identitate etc., doar pentru că, din cauza discriminării de care, vezi-doamne, au parte, nu pot să-şi pună „osul la muncă”. Omului care îşi câştigă pâinea cinstit nu i se dă nimic, din contră. I se tot ia. Din salariu, din pensie, pe tot felul de asigurări de sănătate, taxe, impozite etc. Şi atunci, te întrebi, care este mai discriminat? Cui i se oferă a doua şansă? Şi de ce astfel de programe nu sunt întocmite şi pentru cei care muncesc pe un salariu de mizerie, dar pe care îl câştigă cinstit, de ce la muncitori nu se gândeşte nimeni? Sau la cei care au rămas fără locuri de muncă şi care sunt acum muritori de foame? Şi te miră de ce astfel de oameni sunt bătaia de joc a tuturor celor care câştigă bani fără muncă şi ajung să-şi ia zilele? Ne mai mirăm de ce recidivează persoanele care au fost în spatele gratiilor? Pentru că sunt ajutaţi să o facă, pentru că le este bine acolo.

Revenind la activitatea organizată de penitenciarul Slobozia, denumită sugestiv „O cafea cu antreprenorii”, aceasta face parte din programul educaţional pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial al persoanelor private de libertate „Gândeşte pentru viitor”.

La această activitate participă membrii echipei de implementare a programului educaţional, persoanele private de libertate selectate în cadrul programului şi invitaţi ai unor instituţii publice şi antreprenori din comunitatea locală.

Prezenţa antreprenorilor din comunitate, spun reprezentanţii Penitenciarului, „ne ajută să oferim persoanelor private de libertate exemple concrete de reuşită, prin învăţare şi prin muncă”. Da, s-o vedem şi pe asta. Câţi din cei selectaţi îşi vor însuşi acele cunoştinţe elementare care să le dezvolte spiritul antreprenorial… Câţi vor pune în practică ce au învăţat în momentul în care vor fi liberi şi se vor da „cu capul” de greutăţile cotidiene? Le dorim succes şi să ajungă să vadă cum îşi câştigă banii un om care munceşte de dimineaţă până seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Vlado Taneski – jurnalistul ucigaș care a șocat Macedonia

Cazurile de jurnaliști implicați în infracțiuni violente sunt rare și, de obicei, atrag atenția și stârnesc interesul publicului. Un...

Alte articole din aceasta categorie