Ialomiţa – Comemorarea a 60 de ani de la deportările din Bărăgan, la Fundata

Cele mai citite

O reuniune comemorativă, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la tragicul eveniment al deportărilor în Bărăgan, din 18 – 19 iunie 1951, se va desfăşura sâmbătă, 18 iunie, în satul Fundata, comuna Perieţi.
Potrivit organizatorilor, respectiv Fundaţia „Memoria unei deportări – Fundata 18 – 19 iunie 1951“, acţiunea comemorativă este concepută ca un „recurs îndurerat la memorie pentru cele 12.791 de familii, care însumau 40.320 de persoane, obligate să părăsească localităţile de baştină din actualele judeţe Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi şi să ia calea surghiunului în Bărăgan, unde le-au fost stabilite domicilii obligatorii în 18 localităţi – cinci în Brăila, şapte în Călăraşi, una în Galaţi şi cinci în Ialomiţa -, transformate în adevărate lagăre de concentrare, în care oamenii deveneau ostaticii unui regim totalitar-stalinist aberant şi dezumanizant“.
„Într-o cruciadă fără precedent, transportaţi în Bărăgan cu familiile lor în 59 de garnituri de trenuri formate din vagoane de marfă şi aflaţi sub pază militară, oamenii au fost plasaţi la sosire în cele 18 amplasamente în plin câmp, sub cerul liber, singurul reper care li s-a oferit fiind ‘ŢĂRUŞUL’. Astăzi, când facem un pios recurs la memorie pentru acea ‘apocalipsă’ de după Rusaliile anului 1951, ne dăm seama că ŢĂRUŞUL era un semn, dar el nu putea dăinui, pentru că legătura lui cu pământul în care fusese înfipt era şubredă. Cum şubrede au fost şi casele ridicate din lut de deportaţi…“, precizează preşedintele Fundaţiei, dr. Valeriu Sârbu, într-un comunicat remis presei.
Totodată, acesta susţine că este de datoria noastră să acordăm dreptul la memorie acestor martiri anonimi, să nu uităm ce s-a întâmplat, să conştientizăm în toată grozăvia ei o asemenea experienţă dramatică şi să facem astfel încât ea să nu se mai repete.
„Relevarea adevărului istoric şi consolidarea memoriei unei tragedii puţin cunoscute devin izvor de sănătate morală şi mijloc terapeutic de a face istoria ireversibilă. Pentru cvasitotalitatea acestor martiri, judeţul Ialomiţa le este dator cu acţiuni permanente şi relevante de comemorare activă, care să determine un raport moral reparator între trecut, prezent şi viitor. Fundaţia va rămâne ca un semnal peste timp a ceva care nu poate fi povestit“, concluzionează Valeriu Sârbu.
Din cinci localităţi întemeiate de deportaţi, în judeţul Ialomiţa a mai rămas doar Fundata. Satul aparţine de comuna Perieţi şi este situat la câţiva kilometri de lacul şi de halta Fundata şi la aproximativ 11 kilometri de municipiul Slobozia. AGERPRES

Ultimele articole

„Giurgiu pe drumul dezvoltării economice”, întâlnire cu mediul de afaceri giurgiuvean

Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Ploieşti, Primăria Municipiului Giurgiu, Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius şi...

Urmărit internaţional depistat de poliţiştii gălăţeni

În ziua de 18 iunie, poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri cu sprijinul poliţiştilor din comuna Cudalbi au identificat un...

Un tânăr s-a înecat într-o baltă din zona Siderca

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost găsit înecat într-o baltă din zona Siderca, după ce...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ