Ialomiţa – Bilanţul autorităţilor după o săptămână de ninsoare

Data:

comandamentninsoare blocaje (4)Prognoza meteo se poate schimba precum situaţia politică

Situaţia critică în care s-au aflat multe dintre localităţile ţării, atât în ceea ce priveşte starea drumurilor cât şi legat de alimentarea cu energie electrică, a dovedit, încă o dată, dacă mai era cazul, că nu suntem pregătiţi decât pe hârtie pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă.
Totuşi, faţă de alte zone care s-au confruntat cu situaţii extreme şi unde autorităţile au demonstrat o indiferenţă crasă faţă de oamenii înzăpeziţi, în Ialomiţa s-a acţionat incomparabil mai bine, chiar dacă au existat disfuncţionalităţi. Unele care ţin de oameni, altele de tehnică.

Serviciu de permanenţă la primării… doar 20…

Prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, a promis sancţiuni acolo unde au fost constatate probleme, iar autorităţile nu au explicaţii pertinente.
Spre exemplu, prefectul a afirmat că o parte dintre autorităţile locale nu erau pregătite cu servicii de permanenţă, deşi existenţa acestora este obligatorie în situaţii de urgenţă.
„Am luat măsuri ca să primesc notele explicative ale primarilor. Din toate localităţile din judeţ, doar 20 aveau serviciu de permanenţă. Nu au nici o scuză şi vom lua măsuri pe această temă”, a spus acesta.
În schimb, Mădălin Teculescu a ţinut să mulţumească autorităţilor din zona de vest a judeţului (Urziceni, Ciocârlia), pentru că au intervenit prompt la prima blocare a DN2, iar miile de persoane blocate în zăpadă au putut fi sprijinite.
Totodată, a mulţumit şi Consiliului Judeţean, dar şi tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în situaţii de urgenţă (…) care au au acţionat astfel încât să nu avem probleme deosebite, inclusiv reprezentanţilor Enel pentru faptul că au rezolvat problemele cu energia electrică într-un timp foarte scurt faţă de situaţia existentă.
Potrivit acestuia, întreruperile care au existat au fost cauzate de încărcările cu chiciură şi gheaţă care au făcut ca firele să se rupă sau să producă arc electric.

Au fost distruse linii electrice foarte puternic dimensionate

Pentru că presa prezentă la videoconferinţă i-a solicitat o explicaţie, să-i spunem, tehnică, inginerului-şef de la Enel Distribuţie Dobrogea (UTR Slobozia), Emanoil Băloi, acesta s-a arătat extrem de iritat, deşi nu-l certa nimeni.
„Nu aş dori să fiu înregistrat, o să vă transmitem un răspuns scris…”, aşa a vrut domnul Băloi să explice ce anume s-a întâmplat în acea perioadă în care curentul se întrerupea foarte des sau când multe localităţi au rămas în beznă chiar şi câteva zile.
Totuşi, acesta a fost nevoit, la insistenţele tuturor, să spună ce eforturi au depus angajaţii lui în această perioadă. Şi chiar avea ce să spună, pentru ca lumea să înţeleagă faptul că nu toate problemele se pot rezolva bătând din palme, deşi nu este deloc plăcut să nu ai energie electrică, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp.
„Ceea ce pot să vă răspund este că s-au făcut toate eforturile pentru a se reda tensiunea. Au fost nişte fenomene meteorologice deosebite. Aceste fenomene meteo generează în reţelele aeriene o situaţie critică, în sensul că liniile au efectul acela de bici, la noi se numeşte galopaj, şi se amorsează arc electric pe care noi nu putem să-l controlăm. Deci, este o situaţie care se întâlneşte foarte rar. O astfel de situaţie am avut prin 1994, în zona Feteşti, când poleiul s-a depus cam în aceeaşi grosime pe reţele. S-a acţionat cu întreg personalul pe care îl avem şi cu toate forţele. S-au defectat linii electrice foarte puternic dimensionate. Liniile care sunt de 110 kV, liniile magistrale de 400 kV, de transport a energiei electrice la nivel naţional, au fost distruse, deci am avut o situaţie gravă pentru sistemul energetic. Am avut 4 linii de 110 kV distruse, linii foarte puternic dimensionate din punct de vedere mecanic, deci fenomenele meteo au depăşit cu mult sarcina de calcul. Este foarte simplu să fim acizi şi să nu realizăm eforturile pe care le-am făcut. Vreau să vă spun că faţă de judeţele limitrofe, noi am acţionat foarte bine”, a încheiat Emanoil Băloi.

Primarul din Slobozia refuză să participe la şedinţele Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Şi subprefectul Gigi Petre a ţinut să-l susţină pe reprezentantul Enel, deşi nu a dorit să se interpreteze altfel, spunând că în data de 15 decembrie au fost 185 de posturi de transformare fără tensiune şi intervenţii pe jumătate din liniile de medie tensiune.
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, se pare că subprefectul este relativ mulţumit de starea în care s-au aflat. Despre municipiul Slobozia şi modul în care s-a acţionat legat de deszăpezire, subprefectul a spus că este treaba exclusiv a comitetului local pentru situaţii de urgenţă.
„În Slobozia, am avut discuţii cu domnul primar Ionaşcu… Este treaba exclusiv a comitetului local pentru situaţii de urgenţă în privinţa deszăpezirilor. Iar noi, atât cât am putut să-i sprijinim, cu intervenţii la Electrica din Călăraşi, pentru alimentarea cu energie electrică a frontului de captare a apei din subteran, am făcut, dar în ceea ce priveşte deszăpezirea pe Slobozia, cred că cel mai bine este să-l întrebaţi pe domnul Ionaşcu. Eu l-am invitat la Comandament şi nu a venit, dar poate la următoarele şedinţe va veni”, a afirmat Gigi Petre.
Se pare că în perioada intervenţiilor la drumuri, în momentul în care autorităţile au fost nevoite să interzică accesul unor maşini de tonaj mare, autorităţile judeţene au fost ameninţate cu judecata, subprefectul judeţului fiind de părere că ameninţările au fost nefondate, mai ales în momentul în care şoferii nu plecaseră cu maşinile pregătite de iarnă, nici măcar pentru minima siguranţă a lor.  (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL