Ialomita – Apa cu viermi de la Giurgeni, un joc al declaratiilor contradictorii

Data:

Telenovela „Apa cu viermi“ s-a incheiat fericit joi, 13 octombrie, pentru locatarii blocurilor din IAS Giurgeni, dupa ce primaria comunei a rezolvat problema apei potabile din zona, prin aducerea acesteia din reteaua locala. In realitate, aceasta problema este departe de a fi rezolvata, iar locatarii acelor blocuri consuma aceeasi apa ca si pana acum, apa din reteaua locala a comunei Giurgeni. Prefectura Ialomita, prin seful acesteia, Madalin Teculescu, acuza conducerea primariei Giurgeni de neimplicare in aceasta problema spinoasa a cetatenilor comunei si Directia de Sanatate Publica (DSP) Ialomita pentru implicare fara aplomb in recoltarea probelor din reteaua de apa din IAS Giurgeni.
„Acum este montat un robinet afara, unde pot merge toti cetatenii, dar sper ca situatia sa se rezolve altfel, pentru ca respectivul robinet va ingheta. A fost o neimplicare a primariei de la bun inceput, primarul nu a putut participa la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ca de altfel nici un reprezentant al primariei Giurgeni, asa ca am luat hotararea cea mai buna pentru comunitatea de acolo“, a declarat prefectul Madalin Teculescu.

Pompierii au carat apa degeaba

In data de 6 octombrie, s-a reunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita, care a luat decizia de a aproviziona cetatenii din IAS Giurgeni cu apa de la Tandarei, adusa zilnic de o autospeciala a ISU Ialomita. Timp de 6 zile, pompierii au carat, in medie, 700 de litri de apa zilnic, cu o autospeciala de 5.000 de litri, masina care trebuia sa parcurga 72 de km pe zi.
Primarul comunei Giurgeni, Dinu Valere, ne-a declarat ca nu trebuia facut tot acest circ mediatic in jurul unei probleme inexistente, deoarece apa respectiva, care provenea din reteaua locala a comunei Giurgeni, era contaminata de unele reziduuri aflate pe conductele interne ale blocurilor, mizerii care erau vizibile in apa doar cateva minute, dupa care aceasta devenea limpede.
„Prefectul nu poate declara ca nu ne-am implicat in problema comunitatii din IAS Giurgeni. Dupa parerea mea, domnul prefect s-a precipitat sa ia niste masuri de care nu era neaparata nevoie, dar nu s-a grabit sa faca lobby proiectelor noastre pe infrastructura aflate la MDRT pentru avizare. Primaria Giurgeni nu are competente sa schimbe conductele din blocurile cetatenilor, noi am adus reteaua de apa pana la intrarea in bloc“, a afirmat primarul comunei Giurgeni, Dinu Valere.
Costurile transportului de apa de la Tandarei, cu autospeciala ISU Ialomita, vor fi suportate din fondurile Consiliului Judetean, fiind o situatie de urgenta.

Nici apa din reteaua locala nu este potabila

Conform adresei trimise de primaria Giurgeni, in 13 octombrie, catre Institutia Prefectului si ISU Ialomita, problema apei potabile in zona IAS este rezolvata. Cetatenii vor folosi apa din reteaua locala a comunei, dar nici aceasta nu este potabila, conform analizelor efectuate de DSP Ialomita.
„Nici apa din reteaua locala din comuna Giurgeni nu este potabila, s-au constatat indici peste limita la nitriti, nitrati si amoniu. Am solicitat primariei Giurgeni sa publice afise in localitate in care sa anunte cetatenii ca apa nu este potabila. In schimb, acestia au avut o prezentare hilara, informand cetatenii doar sa nu bea apa respectiva“, a declarat Dan Noel, directol executiv al DSP Ialomita.
Pe de alta parte, prefectul Madalin Teculescu acuza DSP ca „s-a implicat cam fara aplomb“ in recoltarea de probe din IAS Giurgeni.
„Reprezentantii DSP soseau in zona cand apa era oprita, asa ca luau probe din reteaua de baza a localitatii, care nu avea probleme cu viermii. Eu astept sa fie sanctionati acei functionari care trebuiau sa ia probe din IAS Giurgeni, nu din reteaua locala“, acuza prefectul.
Varianta DSP Ialomita este halucinanta. Dan Noel ne-a declarat ca angajatii sai nu au mai recoltat probe din IAS Giurgeni de la inceputul lunii septembrie, desi scandalul este de data mult mai recenta, si ca urmeaza sa recolteze alte probe abia in cursul acestei saptamani. Probele recoltate de catre DSP in urma cu o luna si jumatate aratau ca apa din IAS Giurgeni nu este potabila, dar nici un vierme nu a fost depistat in compozitia apei.

Conductele blocurilor din IAS Giurgeni vor fi schimbate din banii CJ

Primaria Giurgeni a solicitat sprijin din partea CJ Ialomita pentru schimbarea retelei de distributie a apei din interiorul imobilelor din zona IAS, iar in cadrul urmatoarei sedinte de consiliu judetean se va discuta trecerea sumei de un miliard lei vechi, din fondurile consiliului, in cele ale primariei Giurgeni.
„Avem promisiunea CJ Ialomita ca vom primi bani pentru refacerea sistemului de distributie a apei in blocurile din IAS. Desi vom ocoli putin legea, deoarece nu avem dreptul de a efectua lucrari pe domeniul privat, vom rezolva problema sistemului de distributie a apei in interiorul blocurilor. Cred ca aceasta actiune se va suprapune si cu lucrarile din cadrul proiectului de extindere a retelei de apa, care este avizat si urmeaza sa aiba loc licitatiile, la nivelul MDRT. In momentul cand vom primi banii de la CJ vom intocmi un proiect si vom organiza o licitatie pentru atribuirea lucrarilor“, a adaugat primarul comunei Giurgeni.
Marius TOMITA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL