Ziua “Z” in existenta Urban Slobozia!

Data:

Ziua de 17 septembrie 2010 apasa greu pe umerii reprezentantilor societatii Urban Slobozia. Dupa ce Directia de Sanatate Publica Ialomita a decis anularea autorizatiei sanitare de functionare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apa din sursa subterana a municipiului Slobozia, atat reprezentantii autoritatii locale cat si ai Urban au inceput sa dea din colt in colt pentru rezolvarea problemei. 

Reautorizarea din punct de vedere sanitar a devenit cea mai stringenta problema. In caz contrar, Urban nu va mai putea presta servicii catre populatie. In prezent, societatea Urban isi desfasoara activitatea in baza unui contract de concesiune cu Consiliul Local Slobozia.

Ca urmare a deciziei de anulare a autorizatiei sanitare de functionare dar si a sesizarii Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de catre Directia de Sanatate Publica, prin Ordinul presedintelui ANRSC a fost suspendata licenta de functionare a societatii pentru sase luni, respectiv pana pe 17 septembrie.
Daca pana la aceasta data nu se reuseste obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, conform reglementarilor in vigoare, Consiliul Local este obligat sa rezilieze contractul de concesiune cu societatea Urban si sa scoata la licitatie, in termen de 90 de zile, serviciul, licitatie la care societatea Urban nu va mai putea participa pentru ca nu va indeplini conditiile de eligibilitate.
In opinia directorului Urban Slobozia, Valentin Cilibeanu, „aceasta este cea mai grava problema a societatii”.

Masuri juridice

Valentin Cilibeanu a adaugat ca reprezentantii societatii si-au luat toate masurile necesare pentru depasirea acestei situatii, masuri insemnand atat actiuni de natura juridica, de contestare a deciziei de anulare a autorizatiei, cat si pentru a se putea reautoriza sanitar.

(…) Din punct de vedere al reautorizarii societatii, am contractat un studiu de evaluare a riscurilor posibile de modificare a calitatii apei la sursa, la statia de tratare si in reteaua de distributie, solicitat de DSP pentru reautorizare, pe care il va intocmi Universitatea Tehnica in Constructii Bucuresti. De asemenea, in urma consultarilor pe care le-am avut, ca si anexa la contract, modernizarea si reabilitarea statiei de tratare a apei potabile a municipiului Slobozia. Avem, de asemenea, in curs de realizare un studiu de evaluare a riscului si impactului asupra sanatatii populatiei, care va fi gata in cursul acestei saptamani, contractat cu Centrul de Mediu si Sanatate Cluj.
De asemenea, s-a realizat zona de protectie sanitara severa pentru 9 foraje, pentru celelalte purtandu-se negocieri cu proprietarii terenurilor. Exista, de asemenea, o Hotarare a Consiliului Judetean Calarasi, de la sfarsitul lunii iunie, prin care declara terenurile din jurul puturilor ca fiind de utilitate publica, lucru care va veni in sprijinul procedurilor de achizitie a acestora si de realizare a zonei de protectie sanitara severa”, a precizat directorul Urban.
Reprezentantii Urban nu s-au oprit aici. Au inceput sa ia masuri juridice de actionare in instanta si executare silita a rau-platnicilor, amenintand chiar cu restrictionarea serviciilor.

Datorii catre furnizori

„Masurile pe care le-am luat pana in momentul de fata pentru a contracara problemele cu care ne confruntam au fost acelea de interventie si reparare a avariilor pentru eliminarea pierderilor. Am pus, de asemenea, in aplicare o Hotarare AGA, prin somarea la plata a datornicilor, urmand ca, in cazul nerespectarii termenelor de plata, sa se treaca la a doua faza de implementare, aceea de restrictionare a serviciilor dupa un program anuntat. In cazul in care datoriile nu vor fi recuperate, se va trece asadar la restrictionarea serviciilor pana la incasarea facturilor emise. In momentul de fata, exista a doua adresa inaintata catre autoritati si consumatori in acest sens”, spunea Valentin Cilibeanu in cadrul sedintei AGA sustinuta joi, 28 iulie.

La sfarsitul lunii iunie 2010, societatea Urban inregistra datorii catre furnizori dar si creante de recuperat de la beneficiari. Totalul datoriilor catre furnizori ajunge la 15.952.340,88  lei, iar creantele la 12.860.668 lei, diferenta dintre acestea fiind de peste 3,091 milioane. Creantele, sumele de recuperat, sunt de la agenti economici, peste 4,638 milioane lei, de la Consiliul Local Amara peste 3,5 milioane lei, Consiliul Local Scanteia 107.800 lei si Consiliul Local Cosambesti 36.110 lei. Sume importante de recuperat sunt si de la asociatiile de proprietari, 1.578.145 lei, respectiv 6,33 milioane lei de la consumatorii individuali, abonati si contractanti individuali, peste 289.000 lei, iar abonati case peste 299.000 lei.

In schimb, Urban are de achitat datorii in valoare de 15.952.340 lei, dintre care la Amonil peste 14.233.000 lei, dar si altor furnizori, si in plus si AVAS-ul ii bate la usa pentru o suma de peste 581.000 lei.
Pentru recuperarea creantelor, societatea Urban a initiat 508 actiuni in instanta la persoane fizice, 14 la agenti economici, 35 la asociatii de proprietari, in total 558 de actiuni in instanta, cu sume de recuperat de peste 5,28 milioane lei. In 495 de cazuri, instanta s-a pronuntat favorabil, restul fiind pe rolul Judecatoriei Slobozia. In plus, au mai fost puse in aplicare zeci de titluri executorii pentru sume destul de importante.

Imbunatatirea parametrilor apei

La sfarsitul lunii iunie, societatea inregistra un rezultat financiar negativ de 46.993 lei, cauzat in special de cresterea numarului avariilor accidentale produse in retelele de distributie, care au dus la cresterea procentului cantitatilor de apa nefacturate si a  cuantumului cheltuielilor de remediere a acestora.
Un varf de pierderi s-a inregistrat in luna mai, iar odata cu inceperea procesului de inlocuire a retelelor in luna iunie incepe sa scada si procentul cantitatilor nefacturate.

Directorul Urban apreciaza ca pe masura ce conductele vor fi inlocuite se vor reduce si pierderile societatii pe cele doua componente, dar se va observa si o imbunatatire a parametrilor apei furnizate.
„Din punct de vedere tehnico-administrativ, s-a acordat o atentie deosebita reducerii avariilor si asigurarii continuitatii si stabilitatii serviciilor, s-a inceput inlocuirea retelelor de distributie, in momentul de fata fiind in curs de finalizare inlocuirea a circa 3.000 de metri”, a mai spus reprezentantul Urban.
Pe langa toate masurile luate, de obtinere a autorizatiei de functionare, care expira in septembrie, dar si pentru anularea suspendarii licentei, a fost luata in calcul si posibilitatea de a se apela la sursa de suprafata, in caz de forta majora. Pentru asta, reprezentantii Urban fac demersuri de obtinere a preturilor pentru aceasta apa, in cazul in care alimentarea cu apa ar fi oprita din frontul de captare din cauza unor defectiuni.sau a opririi alimentarii cu energie electrica a frontului de captare…

Studii finalizate

„Consideram necesar sa avem aceste preturi, tocmai pentru ca, in cazul in care este necesar sa furnizam apa din sursa de suprafata, in caz de forta majora, sa o facem in conditiile legii”, a explicat Cilibeanu.
Asadar, in aceasta saptamana este posibil sa avem ambele studii finalizate care vor fi inaintate DSP, studii care, in opinia celor de la Urban, sunt realizate de profesionisti.

„Odata cu finalizarea studiilor, vom fi in masura sa spunem cum stam, dupa care DSP si INSP vor evalua situatia existenta, daca este cazul si este posibila acordarea unei autorizatii cu program de conformare, daca nu, va opera altcineva. (…)Am incredere ca oamenii acestia vor fi in stare sa ne furnizeze un material care sa ne dea raspunsuri la toate intrebarile pe care ni le punem in momentul acesta. Sunt convins ca odata cu inlocuirea retelelor din otel calitatea apei furnizate prin retelele din polietilena va fi net superioara. Putem vedea deja lucrul acesta in locurile unde retelele au fost schimbate.
(…) Nu as putea sa va ofer un punct de vedere, sa fac o promisiune ca apa peste o saptamana va fi foarte buna. Dar sunt convins ca pe masura inlocuirii retelei este imposibil sa nu se imbunatateasca calitatea apei”, a concluzionat Cilibeanu.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Zeci de șoferi au rămas fără permis după o razie desfășurată în județul Olt

O serie de dosare penale au fost întocmite pentru...

Dosar de fraude în domeniul asigurărilor în Argeș

Doi bărbați din județul Argeș au fost convocați pentru...

Un tânăr a fost reținut după ce a incendiat o mașină

Un individ în vârstă de 28 de ani a...