Ialomita – 16 persoane trimise in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere

Cele mai citite

Un numar de saisprezece persoane au fost trimise in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de peste 20 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat remis marti de DNA, inculpatii Racz Peter Attila (seful gruparii), Livadariu Ion, Livadariu Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 87,38 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro). In demersul lor, acestia au folosit antrepozitul fiscal al societatii Texas Grup Slobozia, intreaga activitate fiind realizata prin persoane interpuse (cum ar fi inculpatul Ciocoi Florin – administratorul de drept), cu un nivel de scolarizare redus si fara pregatire in elaborarea unor operatiuni comerciale in care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro.
Mecanismul viza, in esenta, comercializarea de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor. In cursul anilor 2009 – 2010, inculpatii care au constituit grupul i-au instigat pe reprezentantii legali ai S.C. Texas Grup S.R.L. sa nu evidentieze in documentele contabile operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, coroborat cu inregistrarea unor operatiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricarii unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mica, acestia au achizitionat in mod legal motorina tip Euro 5 in regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidentiat in contabilitatea firmei in mod fictiv achizitia de la firme „fantoma“ a unei alte materii prime (pacura neconforma) necesare fabricarii asa – zisului produs finit. In continuare, pe baza unor documente contabile false, in contabilitatea S.C. Texas Grup OYL S.R.L. Slobozia au fost inregistrate vanzari de petrotex catre firme „fantoma“ insa in realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializata fara plata accizelor catre societati comerciale care detin statii de distributie carburanti din judetele Sibiu, Botosani si Braila, prin intermediul unor alte societati „fantoma“.
La data de 26 iulie 2011, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian si Costache Dumitru pe un termen de 29 de zile. La data de 31 august 2011, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Iordache Costel si Bodeanu Tudor pe un termen de 29 de zile, respectiv 30 de zile. Aceasta masura a fost prelungita fata de Iordache Costel iar la data de 8 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Bodeanu Tudor. La data de 22 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus inlocuirea arestarii preventive cu masura obligari de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile fata de inculpatii Racz Peter Attila, Costache Dumitru si Livadariu Stelian, masura ce a fost prelungita ulterior. La data de 2 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Livadariu Ion.
Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie