I-auziţi ce spune primarul Sloboziei:Prefectura s-a transformat în depozitarul unor pretinse „solicitări” ale cetăţenilor referitoare la calitatea apei

Data:

Săptămâna trecută, prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, a organizat o nouă întâlnire pe tema apei furnizate în Slobozia şi localităţile limitrofe din sursa subterană, pentru a vedea dacă instituţiile implicate tărăgănează sau, din contră, respectă termenele asumate pentru redresarea situaţiei.
La întâlnire, pe lângă reprezentanţii Urban şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, trebuia să participe şi primarul municipiului, Gabi Ionaşcu, sau măcar să desemneze pe cineva din cadrul instituţiei. Din păcate, din anumite motive, Primăria nu a considerat necesar să ia parte la astfel de discuţii, motivând, printr-o adresă transmisă la Prefectură, faptul că reprezentanţii Primăriei sunt chemaţi de pe o zi pe alta să dea diverse explicaţii fără o pregătire prealabilă, insinuând, în acelaşi timp, faptul că solicitările cetăţenilor cu privire la calitatea apei, ajunse la prefectură, ar cam fi…inventate.
„Referitor la adresa dumneavoastră nr. 2550/25.03.2010 dorim să atragem atenţia că suntem puşi în situaţia ca, de pe o zi pe alta, fără o pregătire prealabilă, să fim invitaţi să dăm diverse explicaţii, mai ales că nu cunoaştem obiectivele întâlnirii. De asemenea, atragem atenţia că v-aţi transformat în depozitarul unor pretinse „solicitări” ale cetăţenilor referitoare la calitatea apei, de care nu avem cunoştinţă şi în mod evident nu putem formula un punct de vedere asupra acestora. Vă rugăm încă o dată ca pe viitor să ne transmiteţi copii ale acestora pentru a lua măsurile cuvenite sau pentru a formula un răspuns fundamentat. Ştim că sunteţi extrem de preocupat de problema apei din municipiul Slobozia şi la întrebarea dumneavoastră „ce măsuri aţi mai întreprins?” vă comunicăm că în data de 24 martie 2010, cu numărul 96.591 a apărut pe SEAP, cu data de deschidere a ofertelor 12.04.2010, ora 10.00, anunţul de licitaţie a lucrărilor de montaj al conductelor. Celelalte operaţiuni asumate de noi sunt în curs de derulare atât din punct de vedere administrativ cât şi juridic. În acest condiţii vă rugăm să amânaţi întâlnirea până după momentul remiterii către noi a solicitărilor cetăţenilor care s-au adresat dumneavoastră”, se arată în respectiva adresă.
Deşi prefectul a trimis „de urgenţă” prin fax solicitarea unui cetăţean din Amara, nimeni din Primărie nu a dat vreun semn că ar avea de gând să participe la discuţii.
Cum atât DSP-ul cât şi Urban-ul şi-au trimis reprezentanţi, respectiv pe Denisa Ioniţă, directorul economic al DSP, iar Urbanul pe directorul tehnic Călin Albu, discuţiile au pornit cu concluziile raportului întocmit de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care s-au aflat la Slobozia.
Astfel, printre alte lucruri pe care le cunoşteam, legate de asumarea termenului de realizare a zonei de protecţie sanitară severă din jurul puţurilor sau de operaţiunea de schimbare a conductelor, am aflat că primăria s-a angajat şi să îmbunătăţească sistemul de tratare a apei la parametri de potabilitate, dar şi că s-au recoltat probe de apă din mai multe zone din Slobozia, care au fost transmise la trei laboratoare înregistrate la Ministerul Sănătăţii sau acreditate RENAR, deoarece Urban a contestat existenţa pesticidelor în apă.
Astfel că, cel mai posibil după sărbătorile de Paşti, vom afla şi care sunt rezultatele acestor analize.
Deşi s-a pus accent pe faptul că este necesar să se implementeze o nouă treaptă de tratare a apei, până la sosirea rezultatelor acestor analize nimeni nu doreşte să se pronunţe.
Prefectul a solicitat ca rezultatele analizelor să fie făcute publice atât de către Direcţia de Sănătate Publică dar şi de către Urban imediat ce le primesc, pentru ca oamenii să cunoască situaţia şi riscurile la care se expun, dacă acestea există.
„Dacă acest rezultate vin, aş dori ca tot în mod public să fie prezentate Instituţiei Prefectului, atât de către DSP cât şi de către Urban. Nu mai avem de ce să ascundem aceste rezultate, nu mai avem de ce să dăm o altă interpretare decât cea oficială. Cetăţenii municipiului cunosc problema şi îşi iau măsurile de apărare până la rezolvarea acestei probleme, dar trebuie să cunoască ce conţine apa”, a spus prefectul.
Până la sosirea rezultatelor dar şi până la o nouă întâlnire a factorilor responsabili, adică peste vreo două luni, nu ne rămâne decât să aşteptăm şi, în funcţie de curajul şi de posibilităţile financiare ale fiecăruia dintre noi, să consumăm apa pe care ne-o putem permite.
Întrebat în ce măsură a scăzut consumul de apă de când s-a anunţat că aceasta nu este potabilă, directorul tehnic al SC Urban a precizat că nu atât de mult, însă cantitatea de apă pierdută în reţeaua de distribuţie a crescut cu 10-15% faţă de condiţiile normale.
(Mihaela Leţa)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Creștere alarmantă a cazurilor de fobie școlară la copii în județul Arad

Fenomenul fobiei școlare, o tulburare tot mai des întâlnită...

Alimente bogate în antioxidanți: esențiale pentru sănătatea organismului

Antioxidanții sunt substanțe chimice care protejează celulele organismului de...

Moartea lui Ögödei: Un moment crucial în istoria Imperiului Mongol

Ögödei Khan, al treilea fiu al lui Genghis Khan,...