Array

Hatmanul Ivan Mazepa, comemorat la 300 de ani

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Ivan_Mazepa_2Comemorarea a 300 de ani de la moartea hatmanului Ivan Stepanovici Mazepa, decedat după unii istorici la 2 octombrie 1709, a fost marcată, joi, 22 octombrie, la statuia înălţată în memoria eroului ucrainean din Parcul Libertăţii din Galaţi.

Acţiunea a fost organizată de Uniunea Ucrainenilor din România, cu sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi şi al Bibliotecii „V. A. Urechia“, instituţie care, de altfel, a şi găzduit în a doua parte a zilei diverse acţiuni legate de memoria hatmanului Mazepa – expoziţii de carte şi fotografie, seminarii şi evocări.
La manifestare au participat membrii comunităţii ucrainene din Galaţi, Tulcea, cercetători ştiinţifici, dar şi oficialităţi la nivel înalt – Viorel Kotyk, ministru-consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Kornelia Luskalova, directoarea Centrului Cultural şi de Informare al Ucrainei şi consilier al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Teofil Rendiuk, consilier din partea Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei, autor al cărţii „Hatmanul Ucrainei Ivan Mazepa – România şi Moldova“ şi Iaroslava Colotelo, consilier în cadrul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional – Serviciul Cultura Minorităţilor.
Au mai fost prezenţi Dumitru Cernenco şi Vichentie Nicolaiciuc, preşedinţii filialelor Tulcea şi, respectiv, Galaţi ale Uniunii Ucrainenilor din România.
După oficierea unei slujbe de pomenire, în memoria hatmanului ucrainean, cei prezenţi au ţinut scurte alocuţiuni.„Astăzi depunem coroane de flori în memoria personalităţii istorice hatmanul Ivan Mazepa. Graţie relaţiilor foarte bune pe care le-a avut cu mai multe curţi regale, Mazepa a influenţat în oarecare măsură mersul istoriei în epoca sa; astăzi, avem posibilitatea să spunem că visul lui Mazepa este împlinit: Ucraina este un stat independent şi cu un popor suveran. Hatmanul Ivan Mazepa a luptat toată viaţa şi s-a sacrificat pentru libertatea poporului ucrainean şi este un fericit simbol faptul că astăzi statuia sa şi noi ne află aici, în Parcul Libertăţii“, a declarat Viorel Kotyk.
Acesta a menţionat şi „bunele relaţii dintre România şi Ucraina, concretizate inclusiv prin păstrarea, la Galaţi, a memoriei hatmanului Mazepa, lucru pentru care suntem mândri şi mulţumim autorităţilor locale“.
Comemorarea s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de corul „Zadunaiska Sici“ al Uniunii Ucrainenilor.
Statuia hatmanului Ivan Mazepa din Parcul Libertăţii a fost ridicată în 2004, la Galaţi, la iniţiativa Ambasadei Ucrainei în România şi cu sprijinul autorităţilor locale, fiind unicul monument al acestei personalităţi istorice care există în afara graniţelor Ucrainei. În parteneriat, în Ucraina a fost ridicată, în 2004, o statuie a marelui poet naţional, Mihai Eminescu.Statuia ridicată la Galaţi şi chiar menţinerea vie a numelui hatmanului ucrainean prin denumirea Mazepa dată unor cartiere din oraş se justifică, întrucât osemintele hatmanului Ivan Mazepa au fost înhumate la Galaţi, în biserica Sf. Gheorghe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img