Constatându-se că în mai multe localităţi din judeţ unele primării ori nu au distribuit ajutoarele comunitare constând în zahăr şi făină, ori le păstrează în condiţii improprii, Prefectura a luat decizia de a trimite de urgenţă în teritoriu comisia de control şi coordonare, pentru a verifica toate aceste reclamaţii.
Se pare că unii primari nu vor să rişte împărţirea acestor ajutoare din cauza neclarităţilor care există în listele cu persoanele care ar urma să beneficieze de acestea. Astfel, sunt situaţii în care persoane cu venituri importante au fost trecute pe liste pentru a beneficia de acest sprijin, iar altele, cărora li se adresează practic acest program european, nu au acces la ele.
Întocmite în grabă, respectivele liste dau bătăi de cap primarilor care, deşi nu au fost consultaţi cu privire la persoanele din comunitatea lor ce urmează a beneficia de ajutoarele comunitare, sunt cei care le distribuie şi care iau toate „bastoanele“ de la acea parte a populaţiei sărace care a fost ignorată.
Şi, ca să vedeţi că haosul din instituţiile statului este generalizat, reprezentanţii APIA susţin că întreaga cantitate de făină şi zahăr solicitată în această etapă pentru judeţul Ialomiţa a fost „burtită“, pentru simplul fapt că statisticile care trebuiau întocmite şi trimise către agenţia de plăţi nu au venit. Astfel că, în lipsa acestor reactualizări, s-au văzut nevoiţi să transmită repede cantităţile de anul trecut rectificate „după ureche“.
La ora actuală, au ajuns în judeţ alte 360 de tone de făină şi 84,48 de tone zahăr, urmând ca primăriile şi Consiliul Judeţean să se ocupe de distribuţia lor.
În ceea ce priveşte controlul iniţiat de prefectură, putem să spunem că primarii vor trebui să completeze şi un formular în care vor avea posibilitatea să treacă şi problemele pe care le întâmpină în distribuirea acestor ajutoare, care se vor regăsi într-o viitoare iniţiativă legislativă.
„Este clar că, de comun acord, trebuie să rezolvăm problemele. Dar nu este permis ca, ştiind de aceste probleme, să nu distribuiţi produsele. Ele trebuie distribuite aşa cum au fost listele trimise“, afirma prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu.
Nu de aceeaşi părere sunt primarii. De exemplu, primarul comunei Movila, Mihai Valeriu, se întreba, pe bună dreptate, „Cui dăm noi aceste ajutoare? Nu celor care au într-adevăr nevoie de ele?”.
„O bătrână care are 450 de lei pensie nu primeşte şi îl vede pe altul care are de toate, maşină, casă frumoasă, dar este în şomaj, că primeşte şi acest ajutor. Şi nu este în regulă“, este de părere primarul.
Reclamaţii au fost primite şi de la Borduşani, primarul localităţii solicitând revizuirea listelor cu pensionari pentru că, în opinia sa, sunt persoane care au venituri şi de la stat şi de la CAP, dar în liste nu sunt cumulate, iar alte persoane sunt omise.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Ialomiţa, Olivia Postole, l-a contrazis pe primar, afirmând că listele cu pensionarii sunt făcute, la nivel centralizat, de Casa Naţională de Pensii, fiind întocmite cu veniturile cumulate din pensii, dar a admis, în final, că se pot strecura şi greşeli.
„Dacă se întâmplă erori, asta este. Este un produs informatic, se mai poate şi greşi. Am rugat primarii, dacă au sesizat omisiuni de pe aceste liste, să anunţe, pentru că există situaţii în care în baza de date de la casa de pensii să fie trecută o persoană iar la primărie să nu mai fie trecută în listă, din nu ştiu ce motive. Sunt primari care m-au sunat, şi nu are nici o importanţă culoarea politică, ţin să precizez lucrul ăsta, cu care am colaborat foarte bine şi problemele s-au rezolvat. În ceea ce priveşte relaţia cu Consiliul Judeţean, trebuie stabilită o metodologie de lucru, pentru faptul că noi nu am fost prinşi în această comisie la nivelul CJ“, a concluzionat Olivia Postole.
Acesta este doar un exemplu de ceea ce se întâmplă prin instituţiile statului. Iar dacă vă aşteptaţi să vă rezolve cineva problemele, mai gândiţi-vă o dată şi încercaţi să fiţi perseverenţi. Altfel, problemele dumneavoastră vor rămâne undeva uitate…
Haos în listele cu persoanele care beneficiază de ajutoare comunitare
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal