Grevă la metrou, haos în Capitală. Sindicaliștii solicită majorări salariale suplimentare

Data:

Angajații de la metroul din București au intrat în grevă japoneză pe 5 februarie, iar sindicaliștii amenință cu grevă generală, în contextul în care măririle de salarii promise de ministrul Transporturilor nu vor mai fi acordate din cauza prevederilor din Ordonanța trenuleț. Potrivit sindicaliștilor, mărirea de salariu de 1.000 de lei pentru fiecare angajat, inclusă în noul Contract Colectiv de Muncă, nu se va implementa până în 2025, ceea ce a dus la nemulțumiri în rândul acestora.

În urma grevei japoneze, deja patru trenuri au fost anulate, iar în stațiile de metrou, în special la Piața Unirii, s-au înregistrat aglomerări mari. Călătorii au avut dificultăți în a se deplasa, iar intervalul de circulație al trenurilor a fost mărit la 5-6 minute. Sindicaliștii continuă să ceară majorări salariale suplimentare, deși angajații de la metrou se numără printre cei mai bine plătiți din sectorul bugetar.

La finalul anului trecut, Ministerul Transporturilor a prevăzut majorări salariale pentru angajații Metrorex, în cuantum de 1.050 de lei pe lună pentru fiecare angajat. Cu toate acestea, acest lucru va fi implementat doar după ce va fi aprobată sursa de finanțare necesară, iar aplicarea majorării este planificată pentru 1 ianuarie 2025. Sindicaliștii au exprimat nemulțumirea față de întârzierea acordării acestor măriri, având în vedere că, în 2023, compania Metrorex a înregistrat pierderi de 300 de milioane de lei și cheltuieli de 800 de milioane de lei pentru salarii.

În 2024, salariul mediu la Metrorex este de aproximativ 6.000 de lei pe lună. În același timp, din 1 ianuarie, prețul biletelor de metrou a crescut cu 66,6%, ceea ce a generat noi tensiuni între autorități și angajați, dar și nemulțumiri în rândul călătorilor.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ucraina cumpără două reactoare nucleare din Bulgaria pentru centrala de lângă România

Președintele Volodimir Zelensky a aprobat achiziționarea a două reactoare...

Tragedie în Macedonia de Nord: Cel puțin 51 de morți și 100 de răniți într-un incendiu

Un incendiu devastator a izbucnit în noaptea de sâmbătă...

Vremea se schimbă brusc: temperaturile scad cu peste 10 grade și revin ploile

După o zi de sâmbătă neobișnuit de caldă, duminică,...

Noile cărți de identitate aprind spiritele: Marcel Ciolacu, acuzat că folosește tema LGBTQ în scop electoral

Începând cu 15 martie, România va începe tipărirea primelor...