GIURGIU:Problematica migratiei adusa in atentia autoritatilor de Fundatia Soros

Data:

La Primaria Municipiului Giurgiu a avut loc, recent, o intalnire deosebit de interesanta pe tema migratiei si caracteristicilor migrantilor romani, initiata de Fundatia Soros, cea care a realizat in anul 2010 studiul intitulat „Maximizarea impactului fenomenului migratiei asupra dezvoltarii Romaniei”. La evenimentul a carui gazda a fost primarul municipiului- Lucian Iliescu, au participat sefii sau membrii ai conducerilor mai multor servicii deconcentrate – AJOFM, ITM, Directia de Finante, Directia Agricola -, reprezentanti ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Serviciului de Evidenta a Persoanei si Directiei de Asistenta Sociala, precum si membri ai executivului Primariei, dar si presa locala.

Problematica migratiei este de mare actualitate si afecteaza in mod diferit tarile de origine si cele de  destinatie. Pe plan international exista mai multe organizatii neguvernamentale care se ocupa de studierea fenomenului si de promovarea de solutii pentru ca migratia sa fie benefica atat migrantilor si familiilor lor, cat si statelor din care provin. Intre aceste organizatii se numara Fundatia Soros, reprezentata la Giurgiu de Gabriel Petrescu -director executiv, Fundatia pentru Incluziune si Coeziune Sociala – director Daniela Giurgiu si Agentia Internationala pentru Informatii din Tari Sursa (IASCI) Viena – director Nicolaas de Zwager.

Directorul executiv al Fundatiei Soros, Gabriel Petrescu, a tinut sa multumeasca administratiei municipale, personal primarului Lucian Iliescu, pentru interesul manifestat fata de aceasta problematica si implicarea in organizarea intalnirii, subliniind ca in foarte multe locuri din tara apelul adresat autoritatilor a ramas fara ecou. „Am inceput in 2006 sa ne ocupam de problematica migratiei, datorita copiilor abandonati in tara de parintii plecati la munca si in timp ne-am extins cercetarile, datorita complexitatii fenomenului. Acum, dupa finalizarea unui studiu amplu, ne-am adresat multor primarii si consilii judetene, pentru ca lucrand impreuna cu autoritatile si cu oamenii de afaceri putem face ca migratia sa contribuie la dezvoltarea economica a regiunii. Putini ne-au raspuns si vreau sa ii multumesc domnului primar Iliescu pentru reactia sa prompta, pentru ca a acceptat nu doar sa isi aloce timp pentru a se intalni cu noi, ci si pentru ca a invitat la sediul Primariei reprezentantii atator institutii locale”, a spus Gabriel Petrescu.

In cadrul intalnirii, Gabriel Petrescu a prezentat rezultatele unui amplu studiu realizat de Fundatia Soros in ultimii doi ani. Conform studiului, romanii – asemenea tuturor migrantilor – pleaca in strainatate pentru a-si maximiza nu atat veniturile, cat economiile, cu scopul de a-si construi sau cumpara o casa, pentru a incepe o afacere, pentru educarea copiilor, asigurarea unei pensii sau pentru situatii de risc. Anual, circa 3 milioane de migranti romani economisesc in medie aproximativ 9000 de euro, fapt care ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltarii Romaniei daca acesti bani ar reveni in tara. Cu toate acestea, efectul migratiei romanilor asupra dezvoltarii locale este mic, si asta pentru ca nu toti romanii trimit bani acasa, ci doar 40 la suta, iar restul de 60 la suta trimit in tara doar o mica parte din veniturile realizate. Totodata, majoritatea aleg sa-si pastreze economiile in tara de destinatie. Astfel, din totalul economiilor pe care le fac, 45 la suta merg in institutiile bancare din tara de migratie si doar 2 la suta in cele din tara de origine. O alta problema este aceea ca multi decid sa nu se mai intoarca in Romania.

Prin urmare, se impune gasirea unor solutii prin care aceasta categorie de persoane sa fie ajutata sa migreze in mod inteligent si eficient si sa se intoarca acasa.

O astfel de solutie ar fi infiintarea unei institutii cu caracter privat care sa se interpuna intre institutiile statului si migranti si care prin intermediul unor consultanti bine pregatiti sa ofere migrantilor informatii privind oportunitati de a-si investi banii, sa infiinteze portaluri online unde migrantii sa se poata inscrie ca membri pentru a avea acces la informatii relevante si sa comunice intre ei.

Reprezentantii fundatiei intentioneaza sa deruleze cu fonduri structurale un proiect in acest sens in a doua jumatate a anului viitor si au propus Primariei Municipiului Giurgiu sa devina partener in proiect.

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...