“Reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana – judeţul Giurgiu”, este un proiect implementat de către Consiliul judeţean Giurgiu, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Comana şi Consiliul Local Comana, cu începuturi în noiembrie 2009.
Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul major de intervenţie – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.
Valoarea totală a proiectului este de 7.410.008,42 lei, din care 6.242.510,59 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 1.167.497,83 lei reprezentând contravaloarea TVA-ului, durata proiectului fiind de 24 luni.
Dacă ar fi să vorbim despre obiectivele specifice ale proiectului, am putea enumera: Protejarea, conservarea şi sporirea biodiversităţii floristice şi faunistice de valoare excepţională, existente în limitele zonei umede – Balta Comana – componentă a Parcului Natural Comana; Implementarea unui sistem de monitorizare a evoluţiei mediului şi faunei în această zonă umedă, cu specific de deltă; Creşterea gradului de informare şi conştientizare a vizitatorilor şi comunităţilor locale privind protecţia mediului înconjurător şi promovarea bunelor practici în conservarea biodiversităţii.
Miercuri, 15 iunie 2011, Consiliul Judeţean Giurgiu a organizat evenimentul privind turnarea fundaţiei la Pavilionul de informare şi monitorizare. Construcţia are o formă rectangulară în plan care va ocupa o suprafaţă la sol de 228 mp, iar clădirea va fi structurată pe 2 nivele: parter cu suprafaţa utilă de cca 170 mp şi mansardă cu suprafaţa utilă de cca 45 mp.
Suprafaţa utilă a pavilionului cuprinde: sală multimedia, sală de lucru, 2 birouri pentru director şi operator media, spaţiu pentru dispecerat şi odihnă, holuri şi oficiu cu grupuri sanitare adecvate, dar şi cu o toaletă ecologică.
Pavilionul de informare şi monitorizare va îndeplini următoarele funcţionalităţi: va avea rolul de informare şi de monitorizare a activităţilor din arie; prin Dispecerul central al sistemului de monitorizare, va fi locul de stocare a informaţiilor din ”teren”; sediu pentru întruniri, conferinţe, instruire personal şi expoziţii pentru vizitatori.
La finalul proiectului, pavilionul va fi dat în folosinţă gratuită Administraţiei Parcului Natural Comana.