GIURGIU: *STIRI* STIRI *STIRI*

Cele mai citite

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

Giurgiu si Ruse vor colabora in caz de inundatii sau poluarea accidentala a apei

                Reprezentantii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din Giurgiu si Ruse s-au intalnit recent la Giurgiu, pentru implementarea in comun a unui proiect ce prevede un sistem de monitorizare si alarmare in caz de dezastru in regiunea transfrontaliera Giurgiu-Ruse, un sistem de alarmare eficient in caz de inundatii si imbunatatirea capacitatii de interventie in caz de evenimene hidro-meteorologice si poluari accidentale ale apei.

Proiectul, care a fost lansat recent la Giurgiu, are o valoare totala de 4,7 milioane de euro si se va desfasura pe o perioada de 24 de luni, in acest timp urmand sa fie constituit un centru comun pentru monitorizarea, coordonarea si decizia in caz de situatii de urgenta in regiunea Giurgiu-Ruse, sa fie montate 17 sirene pentru alarmare in localitatile vulnerabile de producerea inundatiilor de pe ambele maluri ale Dunarii, sa fie realizat un portal bilingv cu informatii in domeniu pentru populatia din Giurgiu si Ruse si sa fie achizitionate mai multe echipamente specifice pentru astfel de situatii constand in barci, costume de scafandru, vehicul de zapada, autoturism de transport pe senile si altele.

** *STIRI* STIRI *STIRI* Reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ONG-urilor, societatii civile si mass-media au participat miercuri la caravana informativa din cadrul proiectului ‘Management integrat pentru asistenta sociala eficienta’ (MIASE), care vizeaza imbunatatirea comunicarii intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, Consiliul Judetean si alte institutii ale statului.

“Prin acest proiect in valoare de 1,058 milioane de lei, demarat anul trecut, am incercat sa reducem timpii de comunicare intre institutiile mentionate prin introducerea unui sistem informatic efficient”, a declarat miercuri, pentru ziaristi, managerul de proiect, Dan Oprea.
Unele documente, care pana la implementarea acestui sistem erau transmise de la centrele de recuperare si asistenta sociala din judet la sediul central din municipiu sau catre Consiliul Judetean Giurgiu prin posta, iar transmiterea acestora dura cateva zile, acum pot fi transmise in format electronic prin casute de corespondenta securizate, aproape instantaneu.
Prin acest proiect, care a demarat in vara anului trecut, au fost achizitionate si instalate 29 de computere, doua scanere, trei servere de aplicatii si alte sisteme IT, iar 314 angajati ai DGASPC si CJ au urmat cursuri de instruire pentru folosirea acestora.
Caravana informativa s-a incheiat cu o deplasare la centrele de recuperare ale DGASPC Giurgiu de la Bolintin Vale si Tantava pentru a observa direct, in teren, modul in care noul sistem informatic functioneaza
.

** Rata somajului a crescut in judetul Giurgiu si se apropie de sase procente, dupa ce la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Giurgiu s-au inscris aproape sapte sute de absolventi de liceu din acest an.
“La sfarsitul lunii iulie 2011, rata somajului inregistrat la nivelul judetului Giurgiu a fost de 5,97 la suta, in crestere fata de luna iunie cand a fost de 5,65 la suta, iar numarul total de someri aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Giurgiu este de 5.564 de persoane, dintre care 1.614 someri indemnizati si 3.950 de someri neindemnizati”, a declarat miercuri,reprezentanta AJOFM Giurgiu in relatia cu mass-media, Nicoleta Goleanu.
Din numarul total de someri, ponderea cea mai ridicata o au persoanele care provin din mediul rural, respectiv 3.884, reprezentand 69 la suta, iar in ceea ce priveste distributia somerilor in functie de nivelul de instruire, ponderea cea mai ridicata o au persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial si professional, care reprezinta 68 la suta, urmata de cele cu studii liceale si postliceale, cu 27 de procente.
Persoanele cu nivel de instruire universitar care detin cea mai mica pondere, de aproximativ cinci procente in totalul somerilor, apeleaza in proportie mult mai mica la serviciile AJOFM, sansele de a gasi un loc de munca fiind mai mari in acest caz.

** *STIRI* STIRI *STIRI* Aproximativ 10% dintre persoanele care au participat vineri la Bursa locurilor de munca din judetul Giurgiu pentru luna august au fost angajate pe loc.
Directorul AJOFM Giurgiu, Camelia Teodora Toma, a declarat, pentru AGERPRES, ca la bursa au participat 17 agenti economici, in total fiind oferite 203 locuri de munca vacante.
Muncitori in constructii, industria confectiilor, comert si servicii sunt principalele domenii de activitate in care au fost oferite locuri de munca.
La bursa s-au prezentat 122 de persoane si au fost preselectate in vederea sustinerii de probe de lucru sau interviuri 55.
Totodata, au fost emise zece dispozitii de repartizare care au fost confirmate de catre angajatori, somerii fiind incadrati pe loc.

 

** *STIRI* STIRI *STIRI* Consiliul Local Giurgiu a aprobat joi incheierea unui acord de parteneriat intre Oficiul Roman pentru Imigrari si Primarie, in vederea amenajarii unui centru regional de cazare si proceduri pentru solicitantii de azil in municipiu.
‘Oficiul Roman pentru Imigrari are in vedere un proiect privind amenajarea unui centru regional de cazare si proceduri pentru solicitantii de azil in municipiul Giurgiu, proiect cu o finantare totala de aproape 100.000 de euro, din care 75% vor fi asigurati de la Comisia Europeana prin Fondul European pentru Refugiati”, se arata in scrisoarea inaintata Primariei municipiului Giurgiu de catre directorul general al Oficiului Roman pentru Imigrari, Nelu Pop.
In acest sens, Oficiul Roman pentru Imigrari a incheiat un acord de parteneriat cu Primaria municipiului Giurgiu in vederea sustinerii activitatilor specifice unui centru regional pentru solicitantii de azil.
Prin acest parteneriat, Primaria va desemna o persoana care sa faca parte din echipa care se va ocupa de proiect.

***STIRI* STIRI *STIRI* Cei aproximativ 550 de insotitori ai persoanelor cu handicap din municipiul Giurgiu nu si-au mai primit drepturile banesti din aprilie.
‘Din pacate, ne confruntam cu aceeasi situatie ca si anul trecut. Pentru a acoperi salariile si indemnizatiile insotitorilor persoanelor cu handicap am primit in acest an fonduri din care au putut fi onorate doar drepturile salariale pe lunile ianuarie, februarie, martie si pentru un procent de 84% in aprilie, diferentele de plata urmand a fi achitate abia in trimestrul IV. Astfel, banii pentru lunile mai si iunie vor ajunge la beneficiari abia in luna octombrie’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul executiv al Directiei de Asistenta Sociala Giurgiu, Viorica Banescu.
Ea spune ca pentru plata acestor drepturi banesti ar fi necesara suma de 4,6 milioane de lei pentru intreg anul, dar pana acum nu a fost alocata decat mai putin de jumatate din aceasta suma, pentru plata in continuare a insotitorilor persoanelor cu handicap fiind inaintate adrese Consiliului Judetean, Prefecturii, Ministerului Muncii si Ministerului de Finante.
La Directia de Asistenta Sociala Giurgiu sunt inregistrati 547 de insotitori ai persoanelor cu handicap, dintre care 173 detin contracte de munca, restul fiind platiti din indemnizatii.

** *STIRI* STIRI *STIRI* Sase primarii din judetul Giurgiu au semnalat Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) faptul ca au existat cazuri de beneficiari ai ajutoarelor sociale care le-au primit diminuate.
Reprezentantii AJPS sustin ca acest lucru este determinat de unele probleme survenite in programul informatic, care vor fi remediate.

”Primariile comunelor Clejani, Gaujani, Rasuceni, Vedea, Calugareni si Toporu ne-au semnalat cazuri in care beneficiarii au primit ajutoare sociale diminuate. In urma verificarilor efectuate de catre personalul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale s-a constatat ca in marea majoritate a cazurilor aceste diminuari provin din cauza unor probleme survenite in programul informatic SAFIR, iar o alta parte provin din modificarile de cuantum operate in urma dispozitiilor transmise de primarii, respectiv rezultate inregistrate din modificarea veniturilor sau a numarului membrilor familiilor beneficiare”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al AJPS Giurgiu, Cezarina Popescu.
Potrivit acesteia, pentru remedierea situatiei create s-a luat legatura cu Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale in vederea verificarii sistemului informatic si au fost contactate toate primariile din judet pentru identificarea cazurilor in care beneficiarii au primit ajutorul social diminuat din cauza disfunctionalitatii programului informatic.
Pentru luna iulie a fost efectuata plata ajutoarelor sociale pentru 3.047 beneficiari din municipiul si judetul Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie