Sondajele paralele comandate de PNL si PSD Giurgiu, privind situarea candidatilor celor doua formatiuni politice la alegerile locale din 2012, au creat tensiuni in cadrul USL Giurgiu. Liberalii giurgiuveni si-au aratat de la inceput rezervele fata de sondajul comandat de PSD Giurgiu Grupului de Studii Socio- Comportamentale “Avangarde” (GAV), care ar fi omis intrebari fundamentale si a realizat sondajul cu intarziere si intr-un timp incredibil de scurt.

Printr-un amplu studiu sociologic facut asupra celor doua sondaje (cel al PNL fiind realizat de Agentia de Reting Politic- ARP) de catre doi profesori cu cunostinte solide in sociologie- conf. univ. dr. Constantin Stoenescu (prodecanul Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti) si profesor Gheorghe Gadea, liberalii giurgiuveni vin sa arate ca lucrurile stau altfel decat in sondajul comandat de PSD. Conform acestora “… se contureaza concluzia ca unul dintre autorii cercetarii sociologice paralele a denaturat in mod intentionat si cu un scop anume datele culese prin interviuri. …Se constata si diferentieri nete intre cele doua sondaje in ceea ce priveste perioada de realizare a cercetarii sociologice… De remarcat durata mai mica a cercetarii GAV, cu implicatii asupra acuratetii datelor perezentate… precum si faptul ca termenul convenit era data de 15 iulie… Chestionarele aplicate de ARP cuprind 18 intrebari pentru esantionul municipiu si 13 intrebari pentru esantionul judet, in timp ce chestionarele aplicate de GAV cuprind 6, respectiv 8 intrebari. Intrebarile omise de GAV reprezinta distinctii sociologice care odata operate furnizeaza sisteme de referinta si chei de control ce restrictioneaza posibilitatea falsificarii datelor de catre operator… Motivul il constituie dorinta GAV de a plasa nemultumirea populatiei exclusiv in sarcina autoritatilor locale municipale si judetene, cunoscute ca fiind liberale, pentru a justifica scorurile electorale mai mici pe care le-ar obtine in sondajele lor candidatii PNL.”
Analiza continua si legat de incercarea de a plasa, fortat, candidatul PNL la presedintia Consiliului Judetean, Dumitru Beianu, in urma candidatului PSD.“Situatia este si mai neverosimila pentru presedintia Consiliului Judetean, unde Emil Vuca, necunoscut pentru 62 la suta dintre respondenti si cu o cota de incredere de 13 la suta, este scos castigator cu 33 la suta, in detrimentul lui Dumitru Beianu (necunoscut de 49 la suta si cu o cota de incredere de 22 la la suta)”. In concluzie se arata ca “Prin eliminarea cheilor de control mentionate mai sus, devine evident ca GAV a dorit sa aiba posibilitatea de a ajusta datele obtinute pentru atingerea unor tinte prestabilite: micsorarea scorurilor electorale ale PNL si ale candidatilor acestuia in coalitia USL, concomitent cu cresterea scorurilor electorale ale competitorilor…inversarea situatiei reale prin scoaterea in invingator a PSD”.
Asa cum a fost conceput, studiul comandat de PSD atrage o concluzie alarmanta, legata de “Conturarea certitudinii ca electoratul giurgiuvean nu ar agrea candidaturile unice sub sigla USL”.
In pofida divergenteleor privind sodajele, reprezentantii PNL Giurgiu au declarat ca respecta in continuare angajamentele din cadrul USL.