- Vanzatorii care castigau cel putin un milion pe zi furand la cantar, sunt acum disperati
- Multi nu-si mai pot plati ratele bancare, pentru ca „afacerea nu mai merge!“
Noua Piata Taraneasca a fost data in folosinta recent, in locul vechii constructii aparand un edificiu nou, modern si functional. Hala ocupa o suprafata totala de 2250 mp, la interior fiind amenajat un spatiu mare pentru vanzarea legumelor si fructelor, cu peste 300 de tonete moderne. Constructia mai cuprinde, pe langa spatii administrative, si mici hale separate pentru produse lactate si peste, ansamblul fiind prevazut cu spalatoare, grupuri sanitare dar si cu instalatii de supraveghere video cu acces prin internet. Astfel, administratia pietei sau patronii pot vedea imagini din hala, supraveghind activitatea comerciantilor.
Acest proiect, necesar urbei inca dupa anii 1992, cand s-a pus pentru prima oara problema renovarii Pietei Centrale, a intampinat proteste vehemente din partea comerciantialor, acestia temandu-se de schimbare, pentru ca le mergea bine. In timp, Piata a devenit un spatiu comercial impropriu, departe de cerintele sanitare, legea fiind facuta de intermediari care au impus preturile, in defavoarea producatorilor. Asa s-a ajuns ca piata din Giurgiu sa fie mai scumpa ca cea din Bucuresti, la noi functionand pe dos mecanismul cerere-oferta- semn al unei piete atipice, controlate, pretul fiind impus de o mana de comerciati, care au inceput sa faca regulile.
La ora actuala, comertul modern atras de noile conditii este foarte apreciat de consumatori, acestia regasind in noua hala un loc civilizat la care pot apela zilnic. Majoritatea comerciantilor sunt si ei multumiti, multi dintre ei, chiar daca s-au opus renovarii din motive adeseori discutabile, acum fiind sustinatori ai schimbarii. La polul opus se situeaza insa unii intermediari care si-au vazut “ apele tulburate” , dar si o buna parte din vanzatori, obisnuiti sa obtina venituri mari furand la cantar. Este bine stiut ca majoritatea vanzatorilor, angajati de intermediari pe salarii de mizerie- cel mult un salariu minim pe economie, scoteau zilnic si un milon de lei vechi furand la cantar, pe principiul „fur toata ziua de la fiecare cate putin, si seara iese mult“.
Mai nou, amplasarea in noua hala a patru cantare de control, urmate de inca doua, i-a astamparat definitiv pe hotii la cantar. Orice cumparator se poate duce acum imediat la un cantar de control- inainte, cantarul de control, unic, era efectiv ascuns, greu accesibil, defect total sau cu taste defecte, cu cifre sterse etc., …traiasca smecherii care il administrau! Acum, treaba s-a stricat! Nu mai merge cu furtisagurile programate si nu este departe ca vanzatorii “pagubiti” sa ceara salarii mai mari, care, pe langa noile mici scupiri ale taxelor de inchiriere a tarabelor- cerute de confort si securitate, sa atraga … majorarea preturilor. Ca doar toti comerciantii pot veni cu o jumatate de ora mai devreme in Hala si., inainte de deschiderea usilor catre cumparatori, preturile sa fie stabilite. Mai mari! Asa cum s-a intamplat si pana acum!
Gelu B.