GIURGIU: Un memorabil regal folcloric la editia a XXVII-a a Festivalului “Pe marginea Dunarii”

Data:

 

Un adevarat regal folcloric, sustinut mai bine de patru ore de talentati artisti din mai multe zone ale tarii,  a avut loc vineri seara, 21 octombrie, la Ateneul “Nicoale Balanescu”. Frumosul edificiu a gazduit editia cu numarul XXVII al Festivalului „Pe marginea Dunarii”, despre care putem spune ca a fost încununata cu succes. Traditionalul eveniment a reunit 32 de concurenti din mai multe judete ale tarii : Arges, Prahova, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Tulcea, Olt, Constanta, Giurgiu, Buzau, Vrancea si mun. Bucuresti. Acestia au interpretat in fata asistentei cate doua cantece specifice zonei de unde provin, unul fara acompaniament orchestral (doina sau balada), iar cel de-al doilea  acompaniat de orchestra Ansamblului folcloric Doina Dunarii condusa de maestrul Stefan Stoica.

In cea de a doua zi a festivalului, sambata, 22 octombrie a avut loc gala laureatilor. Juriul a fost compus din etnomuzicologul Stefan Carapanceanu, profesorul Virgil Petanca, dirijorul orchestrei ”Valahia” si directorul Centrului Cultural “Ion Vinea”, solistii Georgel Nuca si Nicusor Iordan, precum si vicepresedintele Consiliului Judetean, dl. Dumitru Gavrila. Ca si in editiile precedente, presedintele juriului a fost cunoscutul  profesor univ. giurgiuvean, dl. Aurel Mustatea.

Pentru ca ca multi dintre participantii acestei editii s-au remarcat printr-o prestatie artistica deosebita,  juriului i-a revenit dificila sarcina de a departaja castigatorii. Astfel ca, in urma punctajelor acordate, juriul a hotarat acordarea a doua premii I, doua premii II, trei premii III si doua mentiuni. Ca si in ultimii doi ani, vicepresedintele Consiliului Judetean, dl. Dumitru Gavrila, un iubitor al folclorului muzical – coregrafic, a decis sa sponsorizeze 3 premii speciale, astfel ca numarul premiantilor a crescut la 13.

Marele trofeu a revenit lui Daniel Catalin Turica din Teleorman.Toti premiantii au obtinut diplome si premii in bani, iar castigatorului marelui premiu i-a fost inmanat trofeul festivalului, sponsorizat de Asociatia Culturala Predusel.

Premii 2011:

Trofeu- Turica Daniel Catalin (Teleorman)

Premiul I: Ceana Mihaela Diana (Dolj)

Parlan Florin (Teleorman)

Premiul II :Stanescu Aurel (Olt)

Urlea Iulian (Giurgiu)

Premiul III: Popescu Maria Cristina (Olt)

Boroi Letitia Ioana (Bucuresti)

Galateanu Ancuta (Tulcea)

Mentiuni: Arghiroi Anuta Madalina (Teleorman)

Andrei Gabriel (Valcea)

Premii speciale:

Iorgulescu Ana (Arges) , Mocanita Laura (Tulcea) – premiul de popularitate

Florea Simion (Teleorman) – premiul pentru autenticitate

In ambele zile de festival, publicul a avut parte si de recitalurile unor obisnuiti ai scenei: Andreea Haisan, Nicusor Iordan, Georgel Nuca si Ion Dragan, dar si de evolutiile impecabile ale dansatorilor Ansamblului Doina Dunarii, pregatiti de coregraful Velicu Prodan. In recitalul galei laureatilor a urcat pe scena si Gabriel Dumitru, castigatorul marelui premiu al editiei 2010 a festivalului.

Organizatorii, Consiliul Judetean prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Primaria Giurgiu, prin Centrul Cultural Ion Vinea, au punctat astfel inca o editie de succes a acestui festival de traditie, caracterizat printr-o calitate ridicata a vocilor prezente in concurs dar si printr-o participare numeroasa a concurentilor, putand spune ca aceasta editie este una record din acest punct de vedere.

 

 

 

 

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...