GIURGIU/ Finantare europeana: Proiect de preluare si prelucrare a reziduurilor in caz de poluare pe Dunare

Cele mai citite

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

Marti, la Giurgiu, Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale (CNAPDF) SA Giurgiu a lansat proiectul cu sustinere europeana „Sistem de preluare si prelucrare reziduuri de la nave si interventie in caz de poluare pe sectorul Dunarii”. 

Cu acest prilej, directorul general adjunct al CNAPDF Giurgiu, Danut Ofiteru a declarat:
‘Ne bucuram sa reusim ca prin acest proiect sa punem bazele unor servicii moderne pentru Dunarea fluviala si impreuna cu colegii nostri de la Administratia Porturilor Dunarii Maritime, care au un proiect similar cu al nostru, sa punem de fapt bazele celor mai moderne servicii de mediu din România si chiar as putea sa spun din tarile riverane Dunarii’.

Proiectul are ca obiectiv general diminuarea impactului negativ asupra mediului cauzat de activitatile de transport fluvial si raspunsul la necesitatile urgente deja identificate pentru protectia fluviului Dunarea, prin imbunatatirea sistemului de preluare si prelucrare reziduuri de la nave si interventie in caz de poluare pe sectorul Dunarii administrat de catre CNAPDF SA Giurgiu, in porturi care fac parte din Reteaua Trans Europeana de Transport.

Prin acest proiect, având o finantare asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial-Transport 2007-2013, se vor amenaja puncte de acostare in porturile Drobeta Turnu Severin, Calarasi si Cernavoda pentru navele colectoare, cu asigurarea facilitatilor de transfer ape uzate si ape menajere catre statiile de tratare, precum si achizitionarea a patru nave colectoare multifunctionale in porturile Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Calarasi si Cernavoda si achizitia de containere pentru deseuri solide pentru porturile Moldova Veche, Orsova, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Calarasi si Cernavoda.
Valoarea totala a proiectului este de 43,8 milioane de lei, din care 25,2 reprezinta finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana. Implementarea proiectului se va incheia in iulie 2013, deocamdata unitatea de implementare fiind in faza desfasurarii procedurilor de achizitii de nave.

Ultimele articole

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ