Giurgiu, Calarasi si Ialomita, judetele cu cei mai multi analfabeti

Cele mai citite

harta-analfabetismului-din-romaniaÎn România există aproape un sfert de milion de persoane analfabete, iar potrivit calculelor HotNews.ro bazate pe datele de la recensământul din 2011.
În topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi, atât că număr, dar şi că procentaj raportat la populaţia totală, se regăsesc judeţele din Sudul şi Sud-estul României precum , Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman  sau , în timp ce Capitală şi o parte din judeţele din Vestul, Centrul şi Nord-Estul ţării au înregistrat cei mai puţini analfabeţi – sub 1%.
Deşi faţă de recensământul din 2002 numărul analfabeţilor s-a micşorat cu circa 50% la nivel de ţara, scăderea nu a avut un caracter uniform. Judeţe precum Maramureş, , Olt, Teleorman sau capitală Bucureşti au înregistrat cele mai puternice scăderi (60-70%), în timp ce în judeţe precum Vrancea numărul persoanelor analfabete a scăzut cu doar puţin peste 16%.
„La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete“, a anunţat INS la finele săptămânii trecute, când a prezentat rezultatele finale ale recensământului populaţiei din 2011.
Potrivit acestora, „numărul persoanelor analfabete s-a la jumătate faţă de cel înregistrat la recensământul din anul 2002“, atunci când INS înregistra peste 508.000 de persoane care nu ştiu să scrie şi să citească.
Potrivit calculelor HotNews.ro bazate pe datele comunicate de INS, în topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi se află , atât la numărul persoanelor astfel înregistrate, cât şi că procent din întreagă populaţie a judeţului. Astfel, în au fost înregistrate 10.161 persoane analfabete – adică 3,61% din populaţia judeţului.
În continuarea topului judeţelor cu cel mai mare procentaj de analfabeţi se regăsesc judeţele Călăraşi (9.795 persoane / 3,19%) şi Ialomiţa (8.082 persoane / 2,95%).
La capătul opus, înregistrând un procent de analfabeţi de doar 0,17% (3.342 de persoane) se află municipiul Bucureşti.
Pe penultimul loc în acest top, dar la o mai mare distanţă în ceea ce priveşte procentajul de persoane analfabete raportat la populaţia totală a judeţului, se regăseşte judeţul Braşov (3.505 / 0,63%), iar pe penultimul loc se află judeţul Sibiu (2.753 / 0,69%).

Alte articole similare

The post Giurgiu, Calarasi si Ialomita, judetele cu cei mai multi analfabeti appeared first on SEMNAL – Stiri din Ilfov, Prahova, Dambovita, Buzau, Ialomiţa, Calarasi, Giurgiu, Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Coaliția PNL-PSD hărțuiește jurnaliștii incomozi și răsplătește presa obedientă

In ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului de către România se arată faptul...
- Advertisement -spot_img

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img