Generația Z pierde abilitatea de a scrie de mână, conform unui studiu din Norvegia

Data:

Un studiu recent realizat de Universitatea Norvegiană din Stavanger evidențiază o problemă alarmantă cu care se confruntă generația Z: 40% dintre elevi și-au pierdut capacitatea de a scrie de mână, o abilitate esențială care datează de peste 5.500 de ani.

Potrivit studiului, majoritatea elevilor preferă să utilizeze tastaturi pentru notițe și alte activități care implică scrisul, abandonând în mare măsură pixul și hârtia. Această schimbare profundă este strâns legată de influența tot mai mare a tehnologiei și a rețelelor sociale asupra comunicării și procesului educațional.

Profesoara Kiliceri, implicată în studiu, subliniază că scrisul de mână al elevilor este adesea ilizibil, iar textul fie urcă, fie coboară necontrolat pe pagină. De asemenea, studenții întâmpină dificultăți în a formula idei complexe sau paragrafe bine structurate, preferând propoziții scurte, influențate de stilul de comunicare specific rețelelor sociale. Aceasta a explicat că limbajul digital, bazat pe mesaje scurte și emoji-uri, încurajează un stil de exprimare minimalist, ceea ce duce la diminuarea capacității de a dezvolta idei sau de a structura texte elaborate.

Un alt aspect îngrijorător este percepția elevilor asupra scrisului de mână. Mulți dintre aceștia consideră că scrisul de mână este pe moarte și recunosc influența rețelelor sociale în formarea obiceiurilor lor. Unii studenți mărturisesc că nu mai scriu eseuri decât dacă este absolut necesar și că își pierd treptat abilitățile de a scrie de mână din cauza lipsei de utilizare.

Studiul, care a analizat comportamentele și obiceiurile a 585 de elevi din 33 de școli, arată amploarea acestei schimbări. Digitalizarea a avut un impact major asupra capacității de a scrie texte de mână, în special în rândul liceenilor și al studenților. Fenomenul ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestei abilități și la implicațiile sale asupra dezvoltării cognitive și educaționale a noilor generații.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...

Somnul pitic negru, un prădător periculos pentru Delta Dunării

Un pește prădător, somnul pitic negru, a fost depistat...

Tragedie în Neamț: O fetiță de patru ani a murit într-un accident rutier

Un accident devastator a avut loc pe 21 ianuarie,...

Percheziții DNA la Primăria Sinaia: Primarul Vlad Oprea, suspectat de corupție

Procurorii DNA au descins miercuri dimineață la sediul Primăriei...