Ilfov – Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, trimis în judecată de DNA

Ilfov – Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, trimis în judecată de DNA

IMAG0007Primarul comunei Cernica, Gelu Apostol, fostul viceprimar Vasile Zaharia, fostul prefect de Călăraşi, Jenel Şerban, alături de fostul subprefect Eduard Clăbescu şi Năbârgeac Ion, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călăraşi, dar şi alţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fapte de corupţie în legătură cu atribuirea ilegală a unor terenuri, ceea ce a cauzat un prejudiciu de peste 800.000 de euro.
Potrivit unui comunicat al DNA, în vara anului 2006, Năbârgeac Ion, Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae au iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. Astfel, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi la diferite intervale de timp, în perioada martie-iulie 2007, Năbârgeac Ion a primit de la Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae suma totală de 47.000 euro, în diferite tranşe, pentru ca în calitatea pe care o avea de director al O.C.P.I. Călăraşi să îşi încalce atribuţiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafeţe de teren de 20,1648 hectare din extravilanul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrăzii A2.
Concret, Năbârgeac Ion a emis în fals (prin inserarea unor aspecte nereale) patru titluri de proprietate pe numele Sadoveanu Gheorghe, Costache Constanţa, Iordache Florentina Ştefania şi pe numele unei persoane decedate, pe care le-a înaintat spre semnare prefectului judeţului Călăraşi, Şerban Jenel şi subprefectului aceleiaşi unităţi administrativ teritoriale, Clăbescu Eduard Doru. Aceştia din urmă au semnat actele în vederea emiterii titlurilor de proprietate în formă finală, deşi nu aveau acest drept legal, aceasta fiind exclusiv atribuţia Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.
În acest context, şi Zaharia Vasile, viceprimarul comunei Cernica, judeţul Ilfov, în luna mai 2007, a aderat la asocierea infracţională constituită de Năbârgeac Ion, Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae, iar la datele de 6 iulie 2007, 10 septembrie 2007, respectiv 8 ianuarie 2008, a falsificat şapte procese verbale de punere în posesie inserând date nereale. Prin aceste acte, Năbârgeac a atestat în mod nereal că Sadoveanu Gheorghe şi rude ale lui Constantin Niculae – respectiv Iordache Florentina Ştefania, Costache Constanţa şi Constantin Maria, precum şi o persoană decedată sunt îndreptăţiţi la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului menţionat mai sus.
În perioada octombrie – noiembrie 2007, suprafeţele de teren obţinute ilegal de cei mai sus-menţionaţi au fost vândute inculpaţilor Constantin Aurică şi Constantin Toma Gheorghe (fiii lui Constantin Nicolae) pentru a crea aparenţa dobândirii licite a acestor terenuri. Ulterior, aceştia au vândut, la rândul lor, terenurile unor persoane fizice şi juridice, deşi cunoşteau că respectivele terenuri au fost obţinute pe baza unor acte false.
În luna martie 2008, deşi a luat cunoştinţă de emiterea, de către viceprimarul Zaharia Vasile, a şapte procese verbale de punere în posesie false, Apostol Gelu, având atribuţii de conducere, în calitate de primar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, a omis sesizarea de îndată a procurorului sau organelor de urmărire penală, în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor responsabile.
La data de 8 mai 2009, inculpatul Parici Sever a încercat să determine o martoră, prin corupere, să dea declaraţii mincinoase în prezenta cauză.
Prin atribuirea terenurilor în suprafaţă totală de 20,1648 hectare persoanelor neîndreptăţite, a fost cauzată o pagubă patrimoniului comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, în sumă de 2.679.557 lei, reprezentând echivalentul sumei de 803.225 euro, la data săvârşirii infracţiunilor, 2007. Consiliul Local al comunei Fundeni din judeţul Călăraşi s-a constituit parte civilă în prezenta cauză.
În vederea recuperării prejudiciului reţinut în cauză de procurori, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpaţii Şerban Jenel şi Clăbescu Eduard Doru.
De asemenea, în vederea recuperării sumei ce a constituit obiectul infracţiunilor de luare de mită, respectiv dare de mită s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Năbârgeac Ion, Constantin Niculae şi Sadoveanu Gheorghe.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

14 Comentarii la "Ilfov – Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, trimis în judecată de DNA"

Leave a Reply

Your email address will not be published.