Gara din Râmnicu-Sărat, o bijuterie arhitecturală construită între anii 1897 – 1898, lăsată să moară

Data:

Gara din România care a fost construită după modelul celor mai frumoase din Italia. Este o bijuterie arhitecturală impresionantă, un monument istoric, dar în prezent a ajuns o ruină și nimeni nu s-a mai ocupat de reabilitarea acesteia.

La finalul secolului al XIX-lea, Gara din Râmnicu Sărat reprezenta principala atracție a orașului. Inițial, a fost construită departe de oraș, după care a fost mutată la insistențele deputaților.

Actuala clădire a gării din Râmnicu Sărat a fost construită în stil italian. A fost proiectată de către arhitectul Nicolae Mihăescu, iar construcția s-a realizat între anii 1897 – 1898. Potrivit informațiilor din “Gazeta Săteanului”, publicate în ianuarie 1890, deputații din Râmnicu Sărat, domnii I. C. Grădişteanu, I. Oroveanu şi C. C. Datculescu, au cerut Ministerului, de mai multe ori, mutarea gării mai aproape de oraș.

Gara din Râmnicu-Sărat reprezintă un loc important din mai multe motive. După cum relatează Monitorul Oficial, pe 3 octombrie 1901, Regele Carol I a participat la manevrele militare și coborât din tren în aceasta gară deosebită. Monarhul a fost cazat într-una dintre casele aflate în apropiere.

În fațada de sticlă dinspre oraș era și un ceas de dimensiuni mari. Acesta îi oferea clădirii un aspect deosebit, din moment ce era vorba despre o astfel de construcție remarcabilă. Gara avea și un ceas de peron Paul Garnier, care nu mai există acum.

Din păcate, clădirea nu mai este la fel și în prezent. Aceasta a ajuns o ruină acum, fiind total opusul a ceea ce reprezenta la începutul secolului trecut.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu refuză să facă declarații în Dosarul Mineriadei; inculparea oficială confirmată

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să ofere...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman...

Controversele privind cauza morții lui Mihai Eminescu: Adevăruri ascunse și mărturii istorice

De-a lungul anilor, cauza morții poetului național Mihai Eminescu...

Bogdan Matei, noul președinte al Sportului românesc, a început cariera cu nota 2,75 la titularizare

Bogdan-Constantin Matei este noul președinte al Agenției Naționale pentru...