Galatenii respira tone de praf pe zi

Galatenii respira tone de praf pe zi

Patru tone de praf pe zi sunt eliberate in aer de combinatul ArcelorMittal Galati
Patru tone de praf pe zi sunt eliberate in aer de combinatul ArcelorMittal Galati

Emisia de praf a combinatului ArcelorMittal Galati prin cele 140 de cosuri existente pe platforma siderurgica s-a ridicat in anul 2010 la 1.448 de tone, aproximativ patru tone de praf pe zi, in descrestere fata de 2007, a declarat, directorul pentru proiecte speciale al companiei siderurgice, Aurelian Mocanu.

Astfel, daca in 2007 combinatul siderurgic a trimis in atmosfera 5.510 tone de praf, in 2010 au fost emise 1.438 tone, cu 74 la suta mai putin, ceea ce inseamna ca anul trecut compania a degajat nu mai putin de patru tone de praf in fiecare zi.

Comunitatile cele mai afectate de emisiile de praf sunt localitatile din preajma combinatului si municipiul Galati.

Astfel, cea mai afectata este localitatea Movileni, unde concentratia de praf a fost de 22,89 unitati, urmata de municipiul Galati, cu 11,76 unitati, comuna Smardan, cu 10,04 unitati si comuna Sendreni, cu 8,01 unitati, in conditiile in care limita maxima admisa in Romania este de 50 de unitati.

Mocanu a spus ca ArcelorMittal are in derulare pana in 2014 un program de reducere cu cel putin 40% a nivelului concentratiei de praf, pentru care a fost alocata, deocamdata, suma de zece milioane euro in vederea imbunatatirii si modernizarii instalatiilor de desprafuire.

Masurile vor fi completate cu plantari de arbori pe platforma siderurgica dar si cu programul ,, Un milion de copaci in afara combinatului’.

De asemenea, ArcelorMittal Galati trebuie sa decontamineze solul acolo unde au existat spatii de productie si sa imbunatateasca siguranta in exploatare a iazurilor tehnogice Malina Nord si Malina Sud de langa Halda de Zgura, dar si calitatea apei deversate in raul Siret, potrivit Agerpres.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments