Gabriel Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, fost lider PSD în Giurgiu și vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost supus controlului judiciar de către DNA, fiind acuzat că a mituit un primar din județul Giurgiu pentru a continua să primească plăți pentru firma sa, chiar și în cazul unor lucrări neconforme. Niculae Bădălău se află, de asemenea, sub control judiciar, fiind reținut și apoi arestat preventiv pentru dare de mită și trafic de influență.
Un comunicat al DNA a anunțat miercuri măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru managerul unei companii acuzat de dare de mită. Surse judiciare au confirmat pentru HotNews.ro că persoana în cauză este Gabriel Bădălău și că dosarul a fost separat de cel în care este investigat fostul lider PSD din Giurgiu.
DNA îl acuză pe Gabriel Bădălău că, în timpul derulării unui contract între primăria unei comune și o asociație de firme (inclusiv firma administrată de inculpat), care se ocupa de înființarea unei rețele de alimentare cu apă în satele din județul Giurgiu, acesta ar fi oferit, împreună cu o altă persoană, prin intermediar, primarului comunei respective 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, în schimbul efectuării de plăți către firma sa, chiar și pentru lucrări neconforme. În acest scop, la 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost dat primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma inițial promisă.
Pe durata controlului judiciar, Gabriel Bădălău trebuie să respecte mai multe obligații, cum ar fi să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu părăsească România fără acordul procurorului și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Niculae Bădălău a fost reținut de DNA și arestat preventiv la sfârșitul lunii noiembrie 2022, fiind pe atunci vicepreședinte al Curții de Conturi. El a fost eliberat din arest preventiv pe 10 martie și plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții, cum ar fi să nu părăsească România sau să ia legătura cu denunțătorul său, Dan Păsat, sau cu Elena Matache.
Bădălău senior este judecat de Tribunalul Giurgiu pentru acuzațiile de dare de mită și trafic de influență într-un caz în care se susține că a oferit mită de 170.000 de euro primarului comunei Bucșani, Dan Păsat (fost deputat PNL), pentru a obține contracte de lucrări publice.
Conform DNA, în 9 august și 19 noiembrie 2022, în calitate de consilier de conturi la Curtea de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit în cadrul aceleiași instituții, Niculae Bădălău a solicitat primarului Dan Păsat să atribuie un contract unei firme administrate de o rudă a lui Bădălău. Contractul se referea la „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă” și era estimat la 7.071.925 lei fără TVA.
În schimbul acestui „serviciu”, Bădălău ar fi promis că va influența o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI) să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria Bucșani.
Totodată, în perioada 2021-2022, în timpul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași firmă, Niculae Bădălău ar fi oferit primarului Dan Păsat diverse sume de bani pentru ca acesta să continue plățile către compania respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
„În același context, la 19 noiembrie, Niculae Bădălău ar fi promis primarului un comision de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat anterior, dar și dintr-un viitor contract pe care urmărea să-l obțină pentru aceeași firmă de la respectiva primărie. Ulterior, la 25 noiembrie 2022, inculpatul Niculae Bădălău ar fi dat primarului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, menționa DNA.
Niculae Bădălău a fost senator PSD de Giurgiu și președinte PSD Giurgiu. Între 2018 și 2019 a ocupat funcția de ministru al Economiei, iar în 2019 a fost propus de fostul premier Viorica Dăncilă ca ministru interimar la Energie.
Intuiția noastră ne șoptește că nici actualul președinte al PSD Giurgiu, Marian Mina (finul lui Bădălău) nu doarme prea liniștit, acuzând că PNL vrea să-i ia județul. Pentru că, nu-i așa? Județele se moștenesc, pe persoană fizică. Iar arestările sunt, de multe ori, doar modalități de a-i trage pe dreapta pe unii, ca să vină alții să se mufeze la conducta de bani publici.