Frații Tate au părăsit România cu un avion privat, având destinația Florida. Precizările DIICOT

Data:

Andrew și Tristan Tate au plecat din România joi dimineață, la bordul unui avion privat Gulfstream G550, cu destinația Fort Lauderdale, Florida, potrivit Boarding Pass. Cei doi, care s-au aflat sub control judiciar în dosarele DIICOT, au obținut recent permisiunea procurorilor de a călători în SUA, însă rămân sub supraveghere și trebuie să revină în România la finalul lunii martie, pentru o nouă verificare a măsurii preventive.

Cum au reușit să plece frații Tate?

Pe 23 februarie, procurorii DIICOT au relaxat măsurile controlului judiciar impus celor doi, permițându-le să călătorească doar în SUA, dar nu și în Europa sau alte destinații. Această decizie vine după ce, timp de aproape doi ani și jumătate, frații Tate nu au avut voie să părăsească România.

Zborul privat care i-a transportat pe frații Tate a aterizat inițial la București din Dubai, iar la ora 06:05 a decolat spre SUA, operând direct, fără escală, într-un zbor de aproximativ 12 ore.

DIICOT confirmă plecarea, dar menține controlul judiciar

DIICOT a transmis un comunicat oficial în care a precizat că măsura controlului judiciar nu a fost ridicată, dar a fost modificată pentru a permite călătoria în SUA.

„Inculpații au obligația de a se prezenta la fiecare chemare a organelor judiciare, iar orice încălcare a măsurilor impuse poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu o măsură privativă de libertate.”

Frații Tate trebuie să revină în România la sfârșitul lunii martie, pentru a participa la verificarea controlului judiciar.

Contextul juridic al fraților Tate

Andrew și Tristan Tate au fost inițial arestați în decembrie 2022, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. Cu toate acestea, pe 19 decembrie 2024, Curtea de Apel București a decis restituirea dosarului către DIICOT, ceea ce înseamnă că ancheta trebuie refăcută de la zero.

În paralel, Marea Britanie a emis un mandat de arestare pe numele fraților Tate, în cadrul unei investigații privind viol și trafic de persoane. Instanța din România a stabilit că aceștia ar putea fi extrădați după finalizarea procedurilor judiciare din țară.

Presiuni din partea SUA?

Potrivit Financial Times, administrația Trump ar fi făcut presiuni asupra autorităților române pentru a permite fraților Tate să călătorească. Surse citate de FT susțin că oficiali americani ar fi cerut restituirea pașapoartelor acestora și ridicarea interdicției de călătorie.

Deocamdată, rămâne de văzut dacă frații Tate se vor întoarce în România la termenul impus sau dacă vor încerca să rămână în SUA, unde au dublă cetățenie, britanică și americană.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Pericol! Din ce în ce mai mulți urși în zonele locuite din Buzău. Autoritățile promit măsuri rapide

Creșterea numărului de urși care ajung în localitățile din...

Crin Antonescu: „Călin Georgescu și Elena Lasconi nu erau oameni din afara sistemului”

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a...