Proiectele de modernizare a Bulevardului Dorobanţi şi a bibliotecii ‘Panait Istrati’ împreună cu alte proiecte finanţate din fonduri structurale vor beneficia de sprijinul guvernamental necesar pentru continuarea acestora.
Plenul Senatului a votat săptămâna aceasta legea prin care se aprobă una dintre cele mai benefice ordonanţe de urgenţă date de Guvern de la începutul anului. OUG 27/2013 prevede deblocarea unor fonduri din Trezorerie şi din bugetul Ministerului Finanţelor pentru asigurarea fluxului de numerar necesar implementării proiectelor administraţiilor locale, finanţate prin instrumente structurale. Iniţiativa vine în contextul în care lipsa acestor fonduri a avut impact direct asupra economiei, o categorie importantă a beneficiarilor- instituţiile publice- confruntându-se cu incapacitatea de a plăti facturile emise de către contractori.
Această măsură se aplică cheltuielilor eligibile şi vizează, printre altele, şi obiective importante din judeţul Brăila. Prin aplicarea prevederilor OUG 27/2013 se evită blocarea acestor proiecte sau rezilierea contractelor de finanţare şi, implicit, se urmăreşte o rată de absorbţie cât mai ridicată. Astfel de iniţiative urmează şi în legătură cu mediul privat, având în vedere că şi în acest sector se înregistrează probleme similare.
O rată de absorbţie cât mai ridicată este unul dintre principalele obiective pe care ar trebui să le urmărim în procesul de redresare economică. Eforturile trebuie concentrate în această direcţie, având în vedere ‘performanţele’ atinse de România în acest domeniu, cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE, respectiv cele mai mari corecţii financiare aplicate unei ţări membre. In acest sens, săptămâna aceasta, am depus o interpelare adresată ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care propuneam o nouă modalitate de lucru în ceea ce priveşte selecţia proiectelor finanţate prin fonduri europene. Propunerea vizează o singură sesiune continua de depunere a proiectelor, pe tot parcursul anului, pe principiul primul venit, primul servit. Această nouă abordare ar elimina aglomerarea activităţii agenţiilor şi suprasolicitarea angajaţilor şi ar determina un proces de selecţie corect şi puţin anevoios.
AGERPRES