Romania, tara fenomenelor extreme

Data:

Fenomene extreme
Meteorologii anunta fenomene extreme

Meteorologii avertizeaza ca in urmatorii ani, in Romania, se vor inregistra fenomene extreme precum precipitatiile de proportii.

Cauza acestor fenomene se pare ca este “efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii, potrivit Directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, citat de 9AM. “Schimbarile climatice din ultima perioada sunt determinate de efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii. (…)Fenomenele meteorologice care se vor inregistra vor fi din ce in ce mai violente si mai frecvente”, a adaugat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie .

De asemenea, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca Romania s-a confruntat in ultimii cinci ani cu precipitatii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau asteptate decat odata la 100, 150 sau 200 de ani.

“In acest an, din 12 iunie pana in 18 august, nu a existat nicio zi in care sa nu avem cod galben, fie de canicula, fie de ploi abundente. Din iulie suntem membri deplini ai unui sistem mondial de sateliti care ne permite sa prevedem astfel de fenomene cu putin timp inainte ca ele sa se produca. Acest sistem, chiar si in acest an, a salvat vieti, sate si comunitati, datorita faptului ca putem sa anuntam din timp astfel de fenomene”, a mai declarat ministrul mediului , relateaza MEDIAFAX.

De asemenea, Laszlo Borbely a informat ca Romania a investit peste 50 de milioane de dolari in opt radare ultraperformante, care pot anunta astfel de fenomente cu cateva ore inainte ca ele sa se produca sau cel putin cu cateva zeci de minute.

Potrivit acestuia, Romania va plati, anual, 1,9 milioane de euro pentru a face parte din acest sistem de radare.  Totodata, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a anuntat ca Romania va putea beneficia, pana in 2035, de 18 miliarde de euro, din bani europeni, de la buget si din taxele de mediu pentru indiguiri, dar a mentionat ca in ciuda acestor noutati, nu toata Romania va putea fi indiguita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL