Cum percep principalii oameni politici ilfoveni adoptarea inițiativei “Fără penali în funcţii publice”

Cum percep principalii oameni politici ilfoveni adoptarea inițiativei “Fără penali în funcţii publice”

Ieri, inițiativa cetățenească “Fără penali în funcții publice” a trecut de Camera Deputaților cu 295 de voturi pentru și o abținere. Inițiativa adoptată prevede completarea articolului 37 din Constituție – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetățenii condamnați la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. Pasul următor va fi dezbaterea Senatului. Pentru a deveni lege, inițiativa va trebui validată în cadrul unui referendumul ce va fi organizat la o dată ulterioară adoptării în Senat.

Pentru a vedea cum percep principalii oameni politici ilfoveni acest imens pas în curățarea clasei politice, le-am solicitat acestora un punct de vedere. Până la momentul publicării acestui articol, nu am primit nici un punct de vedere de la Mihai Niță (candidatul PSD la CJ Ilfov) sau de la Hubert Thuma (în acest moment candidat oficial al PNL Ilfov pentru CJ Ilfov). În legătura cu acesta din urmă facem precizarea că în 2014 a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Deoarece considerăm ca ilfovenii merită o informare echilibrată, i-am solicitat un punct de vedere cu privire la impactul acestei inițiative legislative asupra candidaturii sale, dar până în acest moment nu a răspuns solicitării noastre. Totodată precizăm și faptul că Hubert Thuma a declarat presei centrale că “Perioada de încercare a sentinței sale (doi ani) a incetat si a fost reabilitat, astfel ca în prezent respectă criteriile de integritate ale partidului.”

Redăm integral răspunsurile celorlalți politicieni ilfoveni, în ordinea sosirii lor la redacție:

Ciprian Teleman, președintele Plus Ilfov și candidat la președinția CJ Ilfov din partea USR PLUS: Votul în favoarea inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice” este un semn din partea clasei politice că ascultă de cetățenii care pun cinstea înaintea intereselor. Dacă ar fi existat condiții, inițiativa ar fi fost susținută de întreaga societate dar pentru asta ne vom întâlni la referendumul pe care-l vor pregăti cei care au votat astăzi. Este un schimb de generații în politică și o schimbare din punctul de vedere al așteptărilor oamenilor față de politicieni. Cu integritate în funcțiile publice și transparență asupra felului în care ne sunt cheltuiți banii, vom moderniza și Ilfovul și România mult mai repede.

 

Rizia Tudorache, Președinte PMP Ilfov, Vicepreședinte al CJ Ilfov: Este inițiativa PMP FURATĂ DE USR, așa cum a fost și cea a alegerii primarilor în două tururi de scrutin precum și Parlament cu 300 de parlamentari. Dar, cel mai mult pentru mine, azi contează faptul că se realizează aceast deziderat. PMP a promovat asiduu și a votat această inițiativa cetățenească.

 

 

Ciprian Burdușa, Secretar General Alianța Național Țărănistă Ilfov: Organizația Ilfov a Alianței Național Țărăniste salută decizia adoptării din Camera Deputaților a revizuirii Constituției României care face ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcții alese sau numite pe teritoriul României.

In județul Ilfov lupta politică pare a fi relansată in acest moment!

Cred că trebuie avut in vedere faptul că Senatul este cameră decizională, iar majoritatea acolo o deține PSD. După cum știm, mulți membri ai acestui partid au sau au avut probleme penale, deci înclin să cred că inițiativa nu va trece.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.