Efectul Dunning-Kruger: proștii care se cred inteligenți

Data:

Efectul Dunning-Kruger, descris pentru prima dată în 1999 de David Dunning și Justin Kruger, evidențiază o eroare cognitivă frecventă în care persoanele cu un nivel scăzut de competență nu doar că își supraestimează propriile abilități, dar sunt și incapabile să recunoască superioritatea competențelor altora.

În același timp, cei cu un nivel ridicat de cunoștințe tind să se subestimeze, presupunând greșit că ceilalți împărtășesc același nivel de înțelegere.

Această dinamică paradoxală este asociată cu afirmațiile unor gânditori celebri, precum Charles Darwin („Ignoranța generează mai des încredere decât cunoașterea”) și Bertrand Russell („Cei care sunt siguri pe ei sunt, adesea, ignoranți, iar cei competenți sunt plini de îndoieli”).

Experimentele realizate de Dunning și Kruger pe studenți au arătat că indivizii din ultimele quartile la teste de logică, gramatică sau umor și-au supraestimat drastic performanțele, situându-se la un nivel de competență perceput mult mai mare decât cel real. În contrast, participanții competenți au subestimat dificultatea sarcinilor, considerând greșit că acestea erau la fel de simple pentru toți.

Deși efectul este predominant observat în cultura occidentală, cercetările pe populații din Asia de Est sugerează un fenomen opus: indivizii tind să-și subestimeze competențele, văzând acest lucru ca o motivație pentru progres.

Impactul acestui fenomen este larg răspândit, afectând deciziile individuale, evaluarea performanțelor și dinamica socială. Dunning și Kruger au fost recunoscuți în 2000 cu Premiul Ig Nobel pentru psihologie, pentru lucrarea lor care a popularizat această tendință cognitivă universală.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL