GIURGIU: Dunărea a ajuns la cote extrem de mici

Cele mai citite

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.
  • Sub Podul Bizet, Canalul Plantelor mai este doar… un paraias

Mai multe nave sunt stationate pe Dunare in zona Portului Giurgiu iar alte zeci nu mai pot circula peste praguri, datorita cotelor deosebit de mici ale Dunarii. Recent, un slep motor si un impingator au stationat  in dreptul Portului Giurgiu din cauza cotelor scazute, care au ajuns la minus 98 de centimetri si isi mentin in continuare tendinta de scadere.

Potrivit specialistilor Capitaniei Portului Giurgiu, Dunarea a atins luni cota de minus 98 de centimetri si isi mentine tendinta de scadere de aproximativ patru centimetri pe zi si in urmatoarea perioada, cotele actuale fiind sub etiaj, adica sub media cotelor anuale inregistrate in ultimii cinzeci de ani. Dupa cum am mai anuntat, Conform unui comunicat emis de Autoritatea Navala Romana- Capitania Zonala Giurgiu, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura a adus  la cunostinta faptul ca agentii economici afectati de faptul ca pe sectorul navigabil km. fluvial 420-570 traficul a fost intrerupt pentru navele cu pescaj mai mare de 170 centimetri,  pot solicita partenerilor contractuali activarea clauzei de forta majora.
Cea mai scazuta cota a fluviului la Giurgiu a fost inregistrata in anul 2003, cand Dunarea a ajuns la cota de minus 144 de centimetri.

Canalul Plantelor este si el foarte afectat de seceta, mai multe slepuri, pontoane si salupe ramanand efectiv esuate pe pamant, apa retragandu-se doar pe mijlocul Canalului. Sub podul Bizet, apa mai comunica printr-un paraias de nici un metru, situatie foarte rar intalnita in aceasta zona.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie