Dronele – de la gadgeturi, la amenințări reale pentru intimitate și siguranță

Data:

Dacă în trecut dronele erau considerate simple jucării tehnologice, astăzi ele au devenit un pericol serios pentru intimitatea și siguranța oamenilor. De la celebrități și cetățeni obișnuiți până la infractori care le folosesc pentru spionaj și furturi, dronele se dovedesc a fi tot mai des implicate în activități ilegale, scrie The Hollywood Reporter.

Vedete supravegheate cu drone

Un exemplu concret este cel al actriței Emilia Clarke, cunoscută pentru rolul său din Game of Thrones. În 2019, aflându-se în casa sa din Venice, California, Clarke a observat o dronă care o filma în timp ce dădea un interviu. „Este o dronă care se uită în casa mea!”, a exclamat actrița, îngrijorată de încălcarea flagrantă a intimității sale.

Deși în California există legi stricte care interzic survolarea spațiilor private, numărul incidentelor de acest fel este în creștere. Mike Fraietta, pilot de drone certificat și fondator al companiei de securitate Gargoyle Systems, avertizează că problema este scăpată de sub control. „Chiar și în orașe cu zgârie-nori, precum New York sau Austin, dronele reușesc să pătrundă în zone private fără a fi detectate”, spune specialistul.

Dronele, instrumente pentru infractori

Nu doar vedetele sunt ținte ale acestor spionaje aeriene. Dronele sunt folosite din ce în ce mai des și de infractori pentru a observa potențialele victime înainte de a comite furturi. În Los Angeles, poliția a descoperit mai multe cazuri în care dronele au fost utilizate pentru supravegherea locuințelor din zona Stevenson Ranch, iar bande infracționale din America de Sud le-ar folosi pentru a jefui jucători bogați din NBA.

Avansul tehnologic face ca aceste dispozitive să devină din ce în ce mai greu de detectat. „Dronele moderne sunt mai silențioase, mai eficiente și folosesc inteligența artificială pentru a urma trasee predefinite fără a mai depinde de frecvențele radio”, explică Fraietta.

Cum ne putem proteja de invazia dronelor?

Autoritățile recomandă raportarea cazurilor suspecte la poliție, însă măsurile legale împotriva operatorilor de drone sunt limitate. Pe piață există sisteme de detectare a dronelor, bazate pe frecvențele radio, care pot identifica până la 90% dintre acestea, la un cost de aproximativ 100.000 de dolari. Variantele radar, mai performante, depășesc însă 500.000 de dolari.

Specialiștii dezvoltă soluții mai accesibile, integrate în sistemele de securitate ale locuințelor, cum ar fi jaluzele automate sau lumini care se aprind la detectarea unei drone. Totuși, legea interzice doborârea dronelor, acestea fiind considerate aeronave, iar distrugerea lor poate atrage acuzații de sabotaj aerian.

Astfel, în fața acestei amenințări moderne, singura soluție legală rămâne securitatea inteligentă și tehnologiile de prevenire a intruziunilor, fără utilizarea forței.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Alertă majoră de securitate: Atacuri sofisticate vizează utilizatorii Gmail, în ciuda măsurilor avansate de protecție

Protejarea conturilor online devine tot mai complicată, chiar și...

Inundații în comuna Viperești, județul Buzău, în urma ploilor torențiale

Ploile torențiale din cursul zilei de marți au provocat...

Sile Cămătaru, tot mai aproape de eliberare: Judecătorii decid pe 24 aprilie dacă părăsește penitenciarul

Sile Cămătaru (Vasile Balint), cunoscut interlop bucureștean, a obținut...

Avertizare meteo în România: Cod galben de ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice până la ora 23:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un...

Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul Papă?

Papa Francisc a decedat luni, 21 aprilie, la vârsta...

Teroare în plină stradă: o adolescentă de 15 ani, amenințată cu pistolul de un fals polițist​

Într-o seară liniștită de duminică, pe 20 aprilie 2025,...

Semnal Magazin
SEMNAL

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...