Drepturile noastre în Uniunea Europeana

Cele mai citite

Articolul Drepturile noastre în Uniunea Europeana este preluat de pe SEMNAL – Stiri din Ilfov, Prahova, Dambovita, Buzau, Ialomiţa, Calarasi, Giurgiu, Olt.

Tinerii ştiu câte ceva despre drepturile pe care le au. În general, ştiu că au dreptul la viaţă şi la un loc sigur în care să stea. Ştiu că au dreptul să fie plătiţi pentru munca pe care o fac, dar mai sunt multe alte drepturi pe care trebuie să le cunoască. Evenimentele din au demonstrat că tinerii nu au nevoie doar de incluziune socială pe piaţa muncii. Este, de asemenea, o nevoie de educaţie în domeniul drepturilor omului pentru a reduce nivelul de discriminare. Este esenţial ca tinerii să participe la lumea lor, în comunitate, în şcoli, deoarece de prea multe ori tinerii simt că nu au un cuvânt de spus. Democraţie reală înseamnă că vocea fiecăruia este auzită, că toată lumea are un cuvânt de spus în viaţa socială.

UE

Săptămâna Europeană a Tineretului 2013 a oferit prilejul lansării unui nou proiect în cadrul programului Euroscola, de către Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi. Proiectul, care se va desfăşura până pe 30 septembrie 2013, este un proiect de de informare şi implicare a tinerilor cetăţeni în procesul decizional european, adresat în special elevilor din clasele terminale de liceu. Partenerii de proiect sunt: Centrul educaţional şi publicaţii al Camerei Deputaţilor, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Călăraşi, precum şi licee din municipiul şi judeţul Călăraşi. Activităţile cuprinse în calendarul proiectului, care vor fi desfăşurate de către echipa de proiect (24 de elevi şi doi profesori coordonatori) împreună cu partenerii sunt: sesiuni de informare şi conştientizare a tinerilor privind drepturile lor, ateliere tematice, acţiuni de distribuire de material informativ şi de promovare a proiectului, lecţiile de democraţie, identificarea problemelor care îi preocupă pe tinerii călărăşeni, redactarea şi publicarea unui manifest al tinerilor etc. Acest proiect încurajează participarea activă a tinerilor, care reprezintă viitorul şi, ca atare, ar trebui să fie o sursă de soluţii la problemele locale. Proiectul oferă tinerilor instrumente şi sprijin pentru a se angaja în mod semnificativ în viaţa socială a comunităţii.

Europa trebuie construită  în jurul valorilor de bază ale democraţiei şi drepturilor omului, respectând  diferenţa şi bucurându-se de bogăţia care există în cultura şi tradiţia fiecărei tări din Uniunea Europeană. Diversitatea şi diferenţele sunt importante  şi ar trebui să fie preţuite. În egală măsură, o democraţie reală înseamnă că vocea fiecăruia este auzită, că toată lumea are un cuvânt de spus”.

Echipa de proiect, Euroscola 2013-2014

„Tinerii au nevoie să îşi cunoască drepturile şi ştiu că trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ei înişişi şi pentru cei din jurul lor, astfel încât iau atitudine în comunitatea lor, devenind o singură voce pentru conştientizarea drepturilor omului. Proiectul se desfăşoară în contextul Anului European al Cetăţenilor (2013), un an care este dedicat oamenilor din ţările UE, cetăţenilor, tineri şi adulţi şi care coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: împlinirea a 20 de ani de la introducerea în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei . Să fie un proiect de succes!”

Prof. Marinache Dan, Director C.N. „, Calarasi

„Stim cu toţii că tinerii de astăzi sunt liderii de mâine. Cheia pentru a ajuta noua generaţie să înţeleagă modul în care funcţionează o societate deschisă şi cum să participe la ea,  este educaţia civică de calitate, dar ea nu este suficientă. Tinerii au nevoie, de asemenea, să fie încurajaţi să devină activi în viaţa socială, iar educaţia nonformală poate realiza acest lucru. Noul proiect Euroscola este un proiect de parteneriat care va contribui în mare măsură la transformarea elevilor noştri în tineri cetăţeni cu atitudine”.

Coordonator de proiect, prof. Dincă Marinela

„Acţiunile prin care tinerii noştri sunt ajutaţi să înţeleagă, să-şi cunoască şi exercite mai bine drepturile, vor face ca lumea să fie mai sigură pentru toţi.”

Coordonator de proiect, prof. Dumitrescu Gica

 

Alte articole similare

Articolul Drepturile noastre în Uniunea Europeana este preluat de pe SEMNAL – Stiri din Ilfov, Prahova, Dambovita, Buzau, Ialomiţa, Calarasi, Giurgiu, Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Graham Young, otrăvitorul cu ceai

Graham Young a fost un criminal în serie care a fost cunoscut pentru modul în care și-a otrăvit familia...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img