Două edificii situate în incinta reședinței Marghiloman au fost supuse unor lucrări de reabilitare

Data:

Rezidența grădinariilor care se ocupau de proprietatea lui Alexandru Marghiloman și grajdurile în care își ținea caii fostul prim-ministru al României în anul 1918, abandonate de zeci de ani și aproape de prăbușire, au fost reabilitate de Primăria Buzău. În această primăvară, acestea urmează să fie redescoperite de către locuitorii din Buzău. În toamna anului 2022, consilierii locali din municipiul Buzău au aprobat proiectele pentru modernizarea celor două obiective istorice. Implementarea acestora a început imediat, constructorul având la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor.

Domeniul Marghiloman din Buzău a fost cunoscut în epocă pentru reputația proprietarilor săi și pentru evenimentele politice și sociale care au avut loc aici, aducând nume celebre ale istoriei naționale, inclusiv membri ai Casei Regale a României. Pe lângă crescătoria de cai de rasă care a contribuit la gloria hipismului românesc, familia Marghiloman se mândrea și cu parcul din jurul vilei, întreținut de grădinari talentați, ale căror locuințe erau situate în colțul nord-estic al parcului. Casa lor a fost abandonată și în pericol de prăbușire timp de mulți ani.

În ultimii doi ani, clădirea a fost readusă la viață și se așteaptă să fie inaugurată și redată comunității din Buzău în luna mai 2024, dar cu o nouă destinație.

Astfel, la parterul clădirii vor fi amenajate un mic birou de recepție și un vestiar, iar în încăperile laterale vor fi două săli de activități. În subsol va fi creat un spațiu multifuncțional pentru activitățile de prelucrare a materialului vegetal cultivat în seră și în spațiul exterior.

Elementul central al proiectului va fi o seră în stil victorian, construită către est și conectată la Casa Grădinarului.

În exterior, terenul din jurul Casei Grădinarului va fi amenajat pentru a găzdui o mică fermă didactică cu accent pe permacultură. De asemenea, va fi creat un mic lac artificial, cu o suprafață de aproximativ 32 mp, pentru rațe și gâște. Aleile vor fi pavate cu pietriș compactat, iar zonele fără destinație specifică pentru culturi vegetale vor fi acoperite cu gazon.

Complexul hipic de altădată, format din casa de oaspeți și grajdurile cailor pur sânge, va fi transformat într-o zonă de servire a mesei la parter și unități de cazare la etaj. Lucrările vor costa peste 19 milioane de lei. Finanțarea acestor investiții va fi asigurată din bugetul local.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL