Primul weekend de primăvară aduce pe scena Operei Naționale București două dintre cele mai îndrăgite, dar și populare, spectacole de operă din repertoriul liric universal: Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart (1 martie) și Madama Butterfly de Giacomo Puccini (2 martie).
Don Giovanni(de Wolfgang Amadeus Mozart)– sâmbătă, 1 martie, ora 18:30

Pentru Viena sfârșitului de secol XVIII, opera Don Giovanniaducea în atenția publică un subiect periculos, sublimat prin eufemismul atemporal Tutto e amore! Totul e dragoste!În tot cazul, controversat, dacă nu periculos, a rămas subiectul până astăzi, căci Mozart a trăit cu intensitate și acompus Don Giovanni cu o pasiune febrilă, cu viteză, forță, ironie și, în același timp, cu un sensprofund al tragediei umane (în care, desigur, se regăsea personalitatea lui exuberantă). Oricum, nu e de mirarecă, odată ajunsă în capitala imperială, la câteva luni de la premiera pragheză, opera a fost repedeoprită de cenzură. Mozart ar fi rostit atunci: „Opera aceasta nu am scris-o pentru vienezi, ci mai curând pentru praghezi; dar mai ales am scris-o pentru mine și pentru prietenii mei”. În interpretarearegizorală a inegalabilului maestru Andrei Șerban, suntem invitați să admirăm această dramma gioccosocare exprimă întotdeauna bucurie, optimism, seninătate.
Madama Butterfly(de Giacomo Puccini) – duminică, 2 martie, ora 18:30

Puțină lume mai știe astăzi căMadama Butterfly incumbă – pe lângămultiple calități lirice și muzicale indubitabile – și o lecție utilă despre perseverență: despre această virtute umană vom discuta în continuare, căci apreciem că este bine să nu o uitămniciodată.Inițial, Madama Butterfly a fost un lamentabil eșec,mai înainte de a deveni una dintre cele mai iubite și mai puse în scenă opere dinlume. Giacomo Puccini a fost nevoit să (re)compună cinci variantediferite ale acestei opere până la a deveni succesul cunoscut astăzi. Din cauza finalizării sale întârziate și timpului insuficient de repetiție,prima versiune (cea din 17 februarie 1904 care a avut premiera la Scala din Milano) a fost un eșecimens și, prin urmare, opera a fost rapid retrasă. Ulterior, Puccini a revizuit substanțial partitura și laurmătoarea reprezentație, pe 24 mai 1904, la Brescia, versiunea revizuită a fost unsucces instantaneu. Opera considerată standard astăzi și cea mai frecvent interpretată este ceade-a cincea și ultima variantă, datând din 1907.
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Rețele Electrice și PPC Romania.
Parteneri: Laguna, Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Electrolux, Techir, Sansha.
Partener cultural de mobilitate: Suzuki.Parteneri media: Digi24, Europa FM, Euronews România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, Romania Journal, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Mediatrust.