Doi pianiști virtuozi în duel de măiestrie: Piano battle Rita Marcotulli (Italia) vs. Thomas Enhco (Franța)

  • Într-o formulă rară pe scenă și două reprezentații unice marca Jazz Fan Rising: miercuri, 2 octombrie 2024, la București, de la ora 19:00, la Sala Dalles și joi, 3 octombrie 2024, la Cluj-Napoca, de la ora 19:00, la Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”

București, 27 septembrie 2024 Marea doamnă a jazzului italian, Rita Marcotulli și Thomas Enhco, „noul erou al pianului francez” aduc pe scenele din București și Cluj o formulă concertistică rară: duet și duel de piane. În cele două concerte unice, cei doi pianiști virtuozi se vor întrece în măiestrie și improvizație, se vor provoca reciproc cu replici ingenioase, cu teme din ce în ce mai sofisticate și vor alege cele mai frumoase compoziții ale lor pentru câteva intermezzi solo.

Cele două concerte sunt organizate de Asociația Jazz Fan Rising și au loc miercuri, 2 octombrie 2024, la București, de la ora 19:00, la Sala Dalles și joi, 3 octombrie 2024, la Cluj-Napoca, de la ora 19:00, la Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

Ciprian Moga, Jazz Fan Rising: „Atât Rita Marcotulli (Italia) cât și Thomas Enhco (Franța) sunt artiști polivalenți, îndrăgostiți de melodie și de improvizație și de joaca de virtuozitate. Amândoi explorează teritorii dincolo de jazz, precum muzica de film, marile șlagăre rock, pop sau muzica tradițională. Și amândoi sunt, mai degrabă, motivați de neprevăzut și de realizarea de concerte unice. Așa va fi această primă întâlnire a lor pe scenă, la București și Cluj, la invitația Jazz Fan Rising”.

Un concert organizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez și Institutul Goethe.

Ultimele bilete bot fi cumpărate de pe platformele Eventbook, Eventim si IaBilet și în magazinele afiliate.

Thomas Enhco – este descendent al legendarei familii Cassadesus, care numără cinci generații de muzicieni. La 9 ani, a urcat pe scena festivalurilor de jazz alături de Didier Lockwood, tatăl său vitreg. A scos primul său album de jazz la 15 ani, avându-l în trupă pe Peter Erskine. La 16 ani, a plecat în Japonia, unde a stat în turnee timp de patru ani și a înregistrat trei albume – unul dintre ele alături de Jack DeJohnette și John Pattitucci. În 2013, întors în Franța, după un periplu prin cluburile de jazz de la New York, albumul său „Fireflies” câștigă Les Victoires du Jazz 2013 pentru „Cel mai bun album”. În 2014, semnează cu Universal Music și înregistrează la Verve albumul „Feather”, și el nominalizat la Victoires du Jazz 2015.

În 2017, și-a făcut debutul pe scena de muzică clasică și a început să înregistreze pentru Deutsche Grammophon. Albumele sale „Bach Mirror” și „Funambules”,  în duo cu Vassilena Serafimova la marimba cunosc un succes global.

Thomas Enhco a mai făcut deliciul publicului bucureștean în septembrie 2020, când duelul său de piane cu Dan Tepfer a fost primul concert de jazz din București, odată cu redeschiderea sălilor de concert după pandemia Covid19.

Rita Marcotulli este și ea un copil teribil al muzicii, fiind de mică înconjurată de muzică și de mari artiști. A copilărit în studioul de înregistrări al tatălui său, unde înregistra Nino Rota, creatorul muzicii din filmele lui Fellini. A început pianul la 5 ani și a urmat studiile muzicale la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde astăzi este profesoară.

Și-a început cariera muzicală în 1980, are la activ aproape 200 de albume, din care 32 includ compozițiile sale. A avut ca parteneri de scenă nume de primă mărime ale jazz-ului mondial, precum Chet Baker, Richard Galliano, Pat Metheny, Enrico Rava, Steve Grossman, Peter Erskine, Joe Lovano, Charlie Mariano, Michel Portal, Michel Benita, Aldo Romano, Kenny Wheeler, Bob Moses și foarte, foarte mulți alții.

Din anul 2013, Rita este membru permanent al juriului Festivalului de Muzică de la San Remo.

Cele două piano battle deschid stagiunea de toamnă 2024 Jazz Fan Rising, o inițiativă privată animată de întreprinzători, manageri din multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți au colecții de muzică consistente și împărtășesc cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. Invitații JFR sunt „rarități”, artiști și proiecte savurate de „cunoscători” sau de „exploratori”. Asociația Jazz Fan Rising își dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte.

Jazz Fan Rising – a organizat 60 de concerte din anul 2015 și până în prezent. Printre invitații s-au numărat Tonbruket, Magnus Ostrom Quartet (Suedia), EYOT (Serbia), Wolfgang Haffner, Benedikt Jahnel (Germania), Ana Carla Maza (Cuba), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Triosence (Germania), Macha Gharibian Trio (Armenia/Franța), Håkon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Rouge, Geraldine Laurent, Nout (Franța), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vadim Neselovskyi, Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler, BartolomeyBittmann (Austria) etc.

Un concert propus de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz.

Organizator Jazz Festivals & Events Pentru informații suplimentare, persoana de contact este Ciprian Moga, Tel: 0722 683 007 sau e-mail: [email protected]

Semnal Magazin

Ultimele evenimente