„Dividendul”, o nouă metodă de fraudare bancară. Escrocii contactează telefonic persoane cărora le promit dividende și le conving să comunice date personale sau să instaleze aplicații de control la distanță, cum ar fi AnyDesk

Data:

O nouă metodă de fraudare bancară, cunoscută sub denumirea de „dividendul”, a făcut deja victime în județul Buzău și în alte județe din țară.

În această schemă, escrocii contactează telefonic persoane cărora le promit dividende și le conving să comunice date personale sau să instaleze aplicații de control la distanță, cum ar fi AnyDesk. Astfel, infractorii pot accesa conturile bancare ale victimelor și transfera rapid sume mari de bani.

În județul Buzău, poliția investighează mai multe cazuri de acest tip. Printre victime se numără un om de afaceri care a pierdut 1,3 milioane de lei. Acesta a primit un apel de la un număr de Call Center, aparent de la banca sa, și a fost convins să furnizeze date personale. Deși a realizat că ar putea fi o înșelătorie și a solicitat băncii să-i blocheze conturile, banca nu a reacționat suficient de rapid, iar o mare parte din bani a fost retrasă.

Reprezentanții băncii au declarat că este vorba despre o schemă clasică de fraudare și recomandă clienților să nu divulge date personale prin telefon și să nu instaleze aplicații la cererea necunoscuților. Aceștia subliniază importanța evitării comunicării parolelor și datelor bancare și atenția la apelurile primite și aplicațiile instalate.

În cazul altor două victime din Buzău, sumele au fost transferate după instalarea unei aplicații la cererea apelanților. Aceștia au ales să protesteze în fața sediului băncii, acuzând instituția de lipsă de securitate. Pe de altă parte.

Numărul real al victimelor rămâne necunoscut, însă există cazuri similare în județele Ilfov și Brăila, ceea ce sugerează că fenomenul s-ar putea extinde la nivel național.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL